Идеи за здравословен обяд

0
4102

Готовата храна, която обикновено купуваме, може да бъде с високо съдържание на калории и мазнини, което пречи на здравословния начин на живот. Обърнете повече внимание на обяда, който си купувате или приготвяте. Обедното хранене е не по-маловажно от останалите.

Ако работите, можете да си носите обяд или ако имате условия в офиса, да си приготвяте там.

Избягвайте сандвичите, заменете ги с по-здравословен избор за обяд. Най-лесно е да отидем до магазина за пакетиран сандвич и чипс. И да ги изядем на бюрото си, работейки. Ако все пак понякога купувате сандвич, по-добре е да избягвате тези, които са с майонеза – дори и другите съставки да са здравословни, майонезата има много мазнини и калории. Най-добре е да купувате от места, където го приготвят пред вас. Хубаво е да е от пълнозърнест хляб. Освен него, яжте и салата.

Не мислете, че супа в чаша е достатъчна за обяд. Със сигурност следобед ще прегладнеете и ще прекалите с вредни готови храни. Ако пък имате по-обилен обяд, компенсирайте с по-скромна вечеря. По-добре яжте повече на обяд, отколкото на вечеря.

Не е нужно непрекъснато да броим калориите в продуктите, но е важно да поглеждаме етикетите на храните, заради добавките или изкуствените подсладители, които много от тях съдържат.

На какво да наблегнем? 

Избирайте пресни плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести житни растения, ръжен хляб, овесени питки, картофи, кускус, кафяв ориз. Храни с бавно и постепенно освобождаване на енергия. Кускусът е много добър вариант за обяд, заедно със зеленчуци и пресни подправки. За кускуса са нужни само няколко минути, за да е готов. Опитайте с разнообразие от сурови или варени зеленчуци и с много пресни подправки. Вземайте си салати с дресинг, вече на много места можете да си ги купите и да ги хапнете в офиса.

Здравословната, добре балансирана храна може да не е прекалено скъпа и да не отнема много време.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.