Имунизации или спорт?

0
1075

С наближаването на зимния сезон се увеличават и рекламите и пропагандата за най-новите и най-ефикасни ваксини. Дали ваксините наистина помагат или не, за да се предпазите от вирусите е спорен въпрос, на който не мога да отговоря. Но ще ви запозная с ползите от спорта и неоспоримият факт, че бихте могли да използвате спорта като средство за засилване на имунната система.

ИНЖЕКЦИЯ                                                                                                                                                                                                                                СПОРТ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изследване направено в Медицинския колеж на щата Джорджия в САЩ показва, че дори само 20 минути спорт на ден намаляват риска от появата на диабет и затластяване, имунната защита на организма се увеличава, подобряват се способностите за запаметяване, както и се подобрява цялостното физическо здраве. Това са само част от положителните ефекти на спорта, които биха могли да ви накарат да се замислите и да започнете да спортувате веднага.

Но ако все пак според вас,статистическите изследвания са нерелевантни, ето още няколко научни факта, които можете да прочетете във всеки учебник по спортна медицина.

  • Спортът подобрява кръвообръщението, което от своя страна обогатява кръвта с повече кислород.
  • Спортът ни помага да понасяме по добре ежедневния стрес, а стресът е един от основните фактори вирусите да ни атакуват по-лесно.
  • Спортът влияе върху хормоналните промени в организма. Когато спортувате, отделяте повече хормони, чувствате се по-щастливи, а това неизменно се отразява и върху имунната система.
  • Чрез спорта се увеличава потокът на бели кръвни телца и антитела в кръвта, което помага на организма да се бори с вирусите.
  • Спортът помага да „изгоним“ бактериите от белите дробове, което намалява шанса от появата на настинка или грип.
  • Спортът спомага работата на отделителната система и чрез потта и урината, отделяме токсини и „прочистваме“ организма по-лесно.

Освен всичко, чрез спорта влияем върху всички процеси протичащи в организма, което подобрява цялостното здраве и начин на живот на човек. Не трябва да забравяме и здравословното хранене като част от естествените защити на организма срещу болести и вируси.

Имунизации или спорт? Вие кое от двете избирате?

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.