Интересни факти за дафиновият лист

С лаврови листа, които са ни познати и като подправката дафинов лист, от древни времена са украсявали главите на героите, шампионите и победителите.

Според древногръцката легенда Аполон преследвал нимфата Дафне, за да я превърне в своя любима. Тя призовала боговете на Олимп да й помогнат и те я превърнали в лаврово дърво.

Така лавровото дърво станало принадлежност на храма на Аполон. С лаврови венци украсявали главите на музиканти, поети и спортисти. Листата на лавровото дърво дълго не увяхват и венецът от тях е залог за дългата слава на собственика на венеца.

В древния Рим лавровият венец е бил атрибут на победителите в различни области. Богинята на победата Виктория била изобразявана с лавров венец в ръцете.

Съществува легенда, че ако в дома си закачите на няколко места клонки от лаврово дърво, любовта и щастието никога няма да напуснат стените на дома ви.

Лаврови листа има върху много гербове. В Европа дафиновият лист от древни времена е смятан за лечебно растение. Това растение има ценни свойства.

Листата му съдържат етерични масла, оцетена и валерианова киселина, дъбилни вещества и фитонциди. Фитонцидите убиват много вредни бактерии.

 

Като дъвчете дафинов лист, можете да успокоите възпаление в устната кухина. Отварата от дафинови листа възбужда апетита и подобрява храносмилането.

 

Дафиновият лист е страхотна подправка за супи и ястия. За пръв път обаче той е използван като добавка за вода, която се поднася за измиване на ръцете преди хранене.

 

Дафиновият лист облагородява сосовете, дава наситен аромат на рибените и месните супи, както и на зеленчуковите. Дафиновият лист е неоценима подправка за ястия от телешко, свинско и агнешко.

 

В компанията на дафиновия лист разкрива вкуса си сварената и задушена риба, ястията от грах, фасул и зеленчуци. Той е незаменим при мариноване на краставички, гъби и домати.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни