Интересни факти за дафиновият лист

0
1423

С лаврови листа, които са ни познати и като подправката дафинов лист, от древни времена са украсявали главите на героите, шампионите и победителите.

Според древногръцката легенда Аполон преследвал нимфата Дафне, за да я превърне в своя любима. Тя призовала боговете на Олимп да й помогнат и те я превърнали в лаврово дърво.

Така лавровото дърво станало принадлежност на храма на Аполон. С лаврови венци украсявали главите на музиканти, поети и спортисти. Листата на лавровото дърво дълго не увяхват и венецът от тях е залог за дългата слава на собственика на венеца.

В древния Рим лавровият венец е бил атрибут на победителите в различни области. Богинята на победата Виктория била изобразявана с лавров венец в ръцете.

Съществува легенда, че ако в дома си закачите на няколко места клонки от лаврово дърво, любовта и щастието никога няма да напуснат стените на дома ви.

Лаврови листа има върху много гербове. В Европа дафиновият лист от древни времена е смятан за лечебно растение. Това растение има ценни свойства.

Листата му съдържат етерични масла, оцетена и валерианова киселина, дъбилни вещества и фитонциди. Фитонцидите убиват много вредни бактерии.

 

Като дъвчете дафинов лист, можете да успокоите възпаление в устната кухина. Отварата от дафинови листа възбужда апетита и подобрява храносмилането.

 

Дафиновият лист е страхотна подправка за супи и ястия. За пръв път обаче той е използван като добавка за вода, която се поднася за измиване на ръцете преди хранене.

 

Дафиновият лист облагородява сосовете, дава наситен аромат на рибените и месните супи, както и на зеленчуковите. Дафиновият лист е неоценима подправка за ястия от телешко, свинско и агнешко.

 

В компанията на дафиновия лист разкрива вкуса си сварената и задушена риба, ястията от грах, фасул и зеленчуци. Той е незаменим при мариноване на краставички, гъби и домати.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.