Как да контролираме високата кръвна захар с диета

Високата кръвна захар може да бъде опасно състояние, ако не се управлява правилно. За щастие има няколко диетични стъпки, които можете да предприемете, за да контролирате и предотвратите високите нива на кръвната захар. Тук ще разгледаме една примерна диета, която се препоръчва от специалистите за тези, които се справят с висока кръвна захар.

Яжте пълноценни храни

Най-важното нещо, което трябва да направите, когато се опитвате да контролирате високата кръвна захар, е да се съсредоточите върху яденето на цели храни. Преработените и пакетираните храни често съдържат добавени захари и нездравословни мазнини, които могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната захар. Консумирането на пълноценни храни като плодове и зеленчуци, постни протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини ще ви помогне да намалите по естествен начин кръвната си захар, без да се налага да прибягвате до лекарства или други методи на лечение.

Следете за приема на въглехидрати

Въглехидратите са важна част от всеки хранителен режим, но ако не се консумират умерено, те могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната ви захар. Опитайте се да ограничите приема на въглехидрати до около 45-60 грама на хранене и да избирате сложни въглехидрати като кафяв ориз или киноа вместо рафинирани въглехидрати като бял хляб или сладки зърнени храни. Не забравяйте да съчетаете всеки въглехидрат с източник на протеини и здравословни мазнини, за да забавите процеса на храносмилане и да предотвратите твърде бързото покачване на кръвната захар.

Не пропускайте храненията

Може да изглежда нелогично, но пропускането на хранене всъщност може да повиши риска от високи нива на кръвната захар, тъй като води до резки колебания в нивата на глюкозата през деня. Стремете се към три хранения на ден плюс една или две закуски между храненията, ако е необходимо; това ще помогне на тялото ви да се захрани и да бъде енергично, без да предизвиква драстични скокове или спадове в нивата на глюкозата.

Спазването на правилен хранителен режим е един от най-добрите начини за ежедневно управление на високите нива на кръвната захар, без да се разчита на медикаменти или други методи на лечение. Консумирането на пълноценни храни, ограничаването на приема на въглехидрати, избягването на преработени/опаковани храни и никога не пропускането на хранения са чудесни съвети за поддържане на естествен контрол върху глюкозата. Освен това не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар за всички промени в хранителния режим, преди да ги направите, за да може той да Ви даде конкретни насоки въз основа на Вашите индивидуални здравни нужди и цели.

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни