Как да победим своите страхове?

0
1668

На всеки се е случвало да избягва определени цифри, за да предотврати лошо стечение на обстоятелствата (според самия него) или пък да се върне да провери дали е заключил със сигурност входната врата на излизане от дома. Ако това е рядкост, проблемът не е сериозен. Ала все пак си остава проблем, защото от нищо и никакво моментно притеснение, то може да прерасне в постоянна тревога, която не напуска ума ви. И ако това се превърне в реалност, вие със сигурност страдате от обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). То е болест, свързана с биохимичен проблем в мозъка, който съпровожда заболелите през целия им живот. Обикновено се появява по време на или след тийнейджърска възраст и се определя от две общи групи симптоми – натрапливи мисли и чувства (обсесии) и принудително извършвани следствие на тях действия (компулсии), които обикновено са нерационални. Характерни за болните от ОКР са чудатите саморазрушителни привички, целящи да предотвратят някаква въображаема катастрофа, която се случва само в техните глави. Дори и да има предпоставки за реално случваща се такава, в действителност няма никаква връзка между привичките на тези хора и катастрофата, от която толкова се боят.

При всеки, страдащ от ОКР, обсесиите и компулсиите се проявяват под различна форма. При някои например възниква непреодолимата нужда да си мият ръцете постоянно (понякога дори по няколко пъти един след друг – нищо, че осъзнават, че колкото и да се мият няма да станат по-чисти). Други пък често докосват конкретни предмети вкъщи или на работното място определен брой пъти без да знаят защо го правят, а трети са убедени, че ако не минат по точно определен маршрут всеки ден няма да им върви. По какъвто и начин да се проявява обаче, ОКР е опустошително болестно състояние, което в повечето случаи създава хаос в живота на своите жертви, както и на тези, които ги обичат.

Някога смятано за рядка болест, днес от обсесивно-компулсивно разстройство страда един на всеки четиридесет човека от населението. Нещо повече – то е по-разпространено от астмата и диабета. И тъй като всички имаме своите странности – навици, реакции и поведение, които смятаме за неприемливи и въпреки това извършваме отново и отново, д-р Джефри Шуорц и Бевърли Байет ни учат как да се преборим ефективно с тях. В своята книга „Обсебен мозък” (ИК „Изток-Запад”), учените ни показват как да обуздаем навиците, които се превръщат във всепоглъщащи ритуали, които изпълняваме само за да се отървем от нетърпимите чувства на страх и ужас. След дългогодишни изследвания, които Шуорц и Байет провеждат в своята специализирана клиника в САЩ, учените стигат до заключението, че най-ефикасният лек за ОКР е т.нар. Метод на четирите стъпки: Преназови, Припиши наново, Префокусирай, Преоцени. С негова помощ човек може да провежда самотерапия, която да му помогне да притъпи усещането за безпокойство и да се излекува от досадните натрапливости, обсебили неговия мозък…

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.