Как да разпознаем качествения мед?

Ако посред зима някой търговец иска да ви продаде течен мед с гаранцията, че той е истински – не му вярвайте. Изключение могат да правят само медът от елда и акация, които не се кристализират.

Натуралният мед е течен само през първите 1-2 месеца, а след това задължително се кристализира. Разбира се, захаросаният мед не е по-лош от течния, а е и гаранция за качествен и истински продукт.

Още повеч, е че той винаги може да се разтопи на водна баня. Основно правило е температурата на водата да не превишава 40 градуса, за да не се убият полезните вещества.

Когато купувате мед задължително гледайте той да бъде с еднороден цвят, без бучки и бавно да се стича по лъжицата. Ако се стича твърде бързо, това означава, че съдържа твърде много примеси, влага и има шанс не след дълго да се вкисне, макар, че истинският мед по принцип няма срок на годност.

Натуралният мед се състои 75% от глюкоза и фруктоза, практически не съдържа захароза, но затова пък е богат на много ферменти, органични киселини, микроелементи и витамини. Елдовият мед е добър при анемия. Пчелният продукт от липа е верен помощник при настинка и грип.

Медът от планински кестен нормализира работата на пикочните органи, а млечката – на дихателната система. Медът от дяволска уста успокоява. Употребата на само една лъжичка от него може да подобри драстично съня. Медът се счита за алергенен продукт, но елексирът от бяла акация причинява най-рядко алергии.

Ако медът, който сте купили има привкус на горена захар, това значи, че не само е лишен от полезните си свойства, но е и вреден за здравето. Под въздействието на високите температура в него се образуват канцерогенни вещества.

Лесна проверка на качествата на истинския мед може да се направи с помощта на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е смесен с нишесте, а ако оцетът го разпени – навярно в него е добавена креда.

източник gotvach.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни