Заблудата, че кафявата захар е по-полезна

Следващият път, когато отидете на кафе с приятелки и някоя от тях поиска кафява захар за напитката си, защото се страхува за фигурата си, можете спокойно да се изсмеете. Незнанието и заблудата може да постави човек в нелепи ситуации, като например една такава. Защото твърдението, че кафявата захар е по-полезна, диетична и безвредна от бялата е чиста проба заблуда, която вирее под красивия камуфлаж на мода.

За да се уверите в това е достатъчно сами да потърсите данни и да сравните фактите. Кафявата захар е междинен продукт при производството на бяла захар от захарна тръстика. Оцветяването се получава чрез нанасяне на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че кафявата захар е по-здравословна от бялата е лишено от всякаква логика.

В 100 грама бяла захар се съдържат 398 ккал, а в кафявата – 390 ккал, което е повече от нищожно малка разлика. Въглехидратите в бялата захар са 98 г, а в кафявата – минимум 97, 5 г. Мазнини и белтъчини нямат нито кафявата, нито бялата захар.

Единственото предимство на кафявата е, че евентуално съдържа малко повече минерали и витамини, дължащи се на процеса на производството й, но те са толкова малко, че не си струва да се говори за тях.

Откъде тогава идва огромната разлика в цените на двата продукта? Между 500 г бяла и 500 г кафява захар има около лев разлика в цената, като по-голямата сума е за кафявата захар. Обществената сугестия, че по-скъпият продукт доказано е по-качествен, здравословен и полезен, намира отлична почва при производството на захар. Но по-полезна си остава кафявата захар единствено за джобовете на производителите й.

Цената й у нас е по-висока единствено и само заради транспортните разходи по пътя й от плантациите за захарна тръстика в Бразилия до рафтовете на родните магазина. Производителите й упорито твърдят, че високата цена се дължи на скъпата й преработка, а не на това, че се е превърнала в модно течение.

Още от древността хората са консумирали кафява захар. Колкото по-тъмна е захарта, толкова повече са органичните примеса от сока на растението в нея. Колкото по-бяла е тя, толкова повече е пречистена. Кафявата захар се е приемала като недобре изчистена от т.нар. черна патока (гъсто, сладко вещество – продукт на непълното озахаряване на скорбялата), която се е използвала за производството на ром.

В крайна сметка и в двата вида захар няма нищо хранително и затова Световната Здравна Организация ги слага в списък на храни, които трябва да се избягват. Има натурална кафява захар, която се получава при първата кристализация на захарния сироп и в нея нама оцветители и добавки.

Натурална кафява нерафинирана захар се прави само от тръстика, защото тази от цвекло няма добър вкус, ако е само един път кристализирана. Единствено и само в такава кафява захар може да има полезни вещества.

Такава е кафявата захар, която се прави в Китай. Нарича се червена захар „хунтан” и се произвежда само по естествен начин – машините се използват евентуално за пресоване на захарната тръстика за извличане на сока и, който след това се вари.

В нея не присъстват никакви вредни химически вещества като различни киселини, консерванти, избелващи вещества и модификатори. Тя има висока калорийна стойност, но в нея се запазват всички естествени минерали и витамини от сока на захарната тръстика.

източник gotvach.bg

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни