Заблудата, че кафявата захар е по-полезна

Следващият път, когато отидете на кафе с приятелки и някоя от тях поиска кафява захар за напитката си, защото се страхува за фигурата си, можете спокойно да се изсмеете. Незнанието и заблудата може да постави човек в нелепи ситуации, като например една такава. Защото твърдението, че кафявата захар е по-полезна, диетична и безвредна от бялата е чиста проба заблуда, която вирее под красивия камуфлаж на мода.

За да се уверите в това е достатъчно сами да потърсите данни и да сравните фактите. Кафявата захар е междинен продукт при производството на бяла захар от захарна тръстика. Оцветяването се получава чрез нанасяне на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че кафявата захар е по-здравословна от бялата е лишено от всякаква логика.

В 100 грама бяла захар се съдържат 398 ккал, а в кафявата – 390 ккал, което е повече от нищожно малка разлика. Въглехидратите в бялата захар са 98 г, а в кафявата – минимум 97, 5 г. Мазнини и белтъчини нямат нито кафявата, нито бялата захар.

Единственото предимство на кафявата е, че евентуално съдържа малко повече минерали и витамини, дължащи се на процеса на производството й, но те са толкова малко, че не си струва да се говори за тях.

Откъде тогава идва огромната разлика в цените на двата продукта? Между 500 г бяла и 500 г кафява захар има около лев разлика в цената, като по-голямата сума е за кафявата захар. Обществената сугестия, че по-скъпият продукт доказано е по-качествен, здравословен и полезен, намира отлична почва при производството на захар. Но по-полезна си остава кафявата захар единствено за джобовете на производителите й.

Цената й у нас е по-висока единствено и само заради транспортните разходи по пътя й от плантациите за захарна тръстика в Бразилия до рафтовете на родните магазина. Производителите й упорито твърдят, че високата цена се дължи на скъпата й преработка, а не на това, че се е превърнала в модно течение.

Още от древността хората са консумирали кафява захар. Колкото по-тъмна е захарта, толкова повече са органичните примеса от сока на растението в нея. Колкото по-бяла е тя, толкова повече е пречистена. Кафявата захар се е приемала като недобре изчистена от т.нар. черна патока (гъсто, сладко вещество – продукт на непълното озахаряване на скорбялата), която се е използвала за производството на ром.

В крайна сметка и в двата вида захар няма нищо хранително и затова Световната Здравна Организация ги слага в списък на храни, които трябва да се избягват. Има натурална кафява захар, която се получава при първата кристализация на захарния сироп и в нея нама оцветители и добавки.

Натурална кафява нерафинирана захар се прави само от тръстика, защото тази от цвекло няма добър вкус, ако е само един път кристализирана. Единствено и само в такава кафява захар може да има полезни вещества.

Такава е кафявата захар, която се прави в Китай. Нарича се червена захар „хунтан” и се произвежда само по естествен начин – машините се използват евентуално за пресоване на захарната тръстика за извличане на сока и, който след това се вари.

В нея не присъстват никакви вредни химически вещества като различни киселини, консерванти, избелващи вещества и модификатори. Тя има висока калорийна стойност, но в нея се запазват всички естествени минерали и витамини от сока на захарната тръстика.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни