Как да се храним след празниците

0
1672

hranene-sled-praznicite Колкото и да са приятни празничните дни отминават и след тях остава главоболие или чувство на дискомфорт. Можем активно да си помогнем и да се почувстваме по-добре.

На сутринта добре ще помогне за това взимането на контрастен душ. В началото постойте половин минута под горещата вода, след това 15 секунди под хладната. Тази процедура ще повиши тонуса на организма, ще ускори обменните процеси и потоотделянето – от организма по-бързо ще бъдат изхвърлени отпадните и вредни вещества. Противопоказанията са повишено кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Добре ще подейства изпиването на отвара от овесени трици – на два пъти по 500мл през един час. Овесът добре изхвърля токсините и попълва дефицита от витамини от група В.

Класическият сок от кисело зеле (или от кисели краставички) нормализира нивото на електролитите калий, магнезий, натрий и фосфор, които подобряват работата на сърцето и нервната система. Алтернатива за тези, които не обичат сока от кисело зеле е айранът и други млечно-кисели продукти.

Пийте алкална минерална вода (Хисар, Горна баня) или поне достатъчно обикновена питейна вода за намаляване на обезводняването, изхвърляне на токсичните продукти и нормализиране на алкално-киселинното равновесие. Зеленият чай, билкови чайове или отвара от шипки са много полезни.

Алкохолът е разрушител на витамин С. За да подпомогнете черния си дроб в не леката задача да преработи всичко, което сте изпили, попълнете запасите от витамин С с 500-600 мг препарат от аптеката. Лека въглехидратна закуска с малко белтъчини също ще му помогне.

През деня се хранете по-често с неголеми порции и избирайте продукти, които няма да затруднят храносмилателната ви система. В това число влизат задушени зеленчуци или приготвени на пара, крехко месо, млечни продукти, плодове. Това ще бъде добра подготовка за следващите празници.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.