Как да се предпазим от инфекции лятото

0
2507

Летните горещини предизвикват бум на стомашно-чревни инфекции. За да не прекараме почивката си в болницата, трябва да бъдем особено внимателни какво ядем и откъде купуваме хранителните продукти.

Хранителните отравяния не са безобидни. При кърмачета и малки деца, както и при хора с отслабен имунитет, те протичат по-тежко и често стигат до усложнения.

Малките деца се обезводняват изключително бързо, което при тях е много опасно. Хлапетата са най-силно застрашени от инфекции, понеже още нямат изградени хигиенни навици и могат да пъхнат в устата си нещо, без изобщо да им мине през ума, че трябва да се измие.

Стомашно-чревните инфекции се развиват много бързо и само няколко часа след изяждането на разваления плод са налице първите признаци на болестта.

Най-отчетливият й симптом е диарията. Тя е съпроводена с гадене, повръщане, отпадналост и висока температура.

Яденето на месо, яйца, мляко и панирани ястия е опасно в жегите, тъй като тези продукти се развалят бързо. Затова те са и най-честите причинители на стомашно-чревни инфекции. Също толкова вредни могат да се окажат и манджите, когато не се съхраняват правилно в летните жеги.

Консумацията на зеленчуци, които не са добре измити, също може да ни отведе в инфекциозното отделение.

Сред най-рисковите храни в горещините обаче са дюнерите. Защото в състава им влиза млечен сос и месо, които могат да се окажат истинска бомба заради бързото си разваляне.

От ключова важност е също така да не купувате мляко от улицата, тъй като никой не може да ви гарантира колко време е стояло на слънце и дали вече не е развалено.

Най-сигурният начин да се предпазим от инфекции през лятото е като спазим добра хигиена. Дори най-съвестните домакини знаят, че никъде няма стерилна среда. Тя не може да се постигне в операционната зала, камо ли в ресторанта или вкъщи.

 

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.