Как да се предпазим от инфекции лятото

0
2960

Летните горещини предизвикват бум на стомашно-чревни инфекции. За да не прекараме почивката си в болницата, трябва да бъдем особено внимателни какво ядем и откъде купуваме хранителните продукти.

Хранителните отравяния не са безобидни. При кърмачета и малки деца, както и при хора с отслабен имунитет, те протичат по-тежко и често стигат до усложнения.

Малките деца се обезводняват изключително бързо, което при тях е много опасно. Хлапетата са най-силно застрашени от инфекции, понеже още нямат изградени хигиенни навици и могат да пъхнат в устата си нещо, без изобщо да им мине през ума, че трябва да се измие.

Стомашно-чревните инфекции се развиват много бързо и само няколко часа след изяждането на разваления плод са налице първите признаци на болестта.

Най-отчетливият й симптом е диарията. Тя е съпроводена с гадене, повръщане, отпадналост и висока температура.

Яденето на месо, яйца, мляко и панирани ястия е опасно в жегите, тъй като тези продукти се развалят бързо. Затова те са и най-честите причинители на стомашно-чревни инфекции. Също толкова вредни могат да се окажат и манджите, когато не се съхраняват правилно в летните жеги.

Консумацията на зеленчуци, които не са добре измити, също може да ни отведе в инфекциозното отделение.

Сред най-рисковите храни в горещините обаче са дюнерите. Защото в състава им влиза млечен сос и месо, които могат да се окажат истинска бомба заради бързото си разваляне.

От ключова важност е също така да не купувате мляко от улицата, тъй като никой не може да ви гарантира колко време е стояло на слънце и дали вече не е развалено.

Най-сигурният начин да се предпазим от инфекции през лятото е като спазим добра хигиена. Дори най-съвестните домакини знаят, че никъде няма стерилна среда. Тя не може да се постигне в операционната зала, камо ли в ресторанта или вкъщи.

 

източник gotvach.bg