Как да се справим с болезнените крампи на краката

Ако често страдате от крампи на краката, това може да бъде както болезнено, така и смущаващо. Но добрата новина е, че има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите честотата и силата им. В тази публикация ще разгледаме какво причинява крампите на краката, как можете да ги предотвратите и как да се справите с тях, ако все пак се появят.

Какво причинява крампите на краката?

Крампите на краката могат да бъдат причинени от редица фактори, включително мускулна умора, дехидратация, електролитен дисбаланс или дори някои лекарства. Други възможни причини включват недостиг на витамини (особено магнезий), проблеми с щитовидната жлеза и проблеми с кръвообращението, като например лош приток на кръв в краката.

Как можете да предотвратите крампите на краката?

За щастие има някои превантивни мерки, които можете да предприемете, за да намалите вероятността да получите крампи на краката. Поддържането на подходяща хидратация е от съществено значение за поддържане на здрави мускули и предотвратяване на електролитен дисбаланс, който може да доведе до крампи. Също така е важно да разтягате мускулите си преди да се занимавате с каквато и да е физическа дейност, тъй като това ще помогне да се предотврати мускулната умора, която може да доведе до крампи по време на тренировка. Освен това се уверете, че си набавяте достатъчно витамини и минерали, като се храните балансирано и приемате хранителни добавки, ако е необходимо. И накрая, уверете се, че краката ви циркулират адекватно, като избягвате да седите прекалено дълго в едно положение; ставайте периодично през деня и се движете!

Как се справяте с крампите на краката?

Ако получите крампи на краката, е важно да не изпадате в паника – опитайте се да разтегнете леко и бавно засегнатата област, докато болката отшуми. Топлинната терапия също може да бъде полезна за облекчаване на мускулното напрежение; поставяйте бутилка с гореща вода или нагревателна подложка върху засегнатата област за по 20 минути няколко пъти на ден, докато болката отшуми. Освен това масажната терапия може да помогне за облекчаване на болката, свързана с крампите на краката; попитайте Вашия лекар или физиотерапевт за съвет как най-добре да използвате масажната терапия за тази цел. И накрая, обмислете алтернативи като йога или плуване, които натоварват мускулите ви по-малко от бягането или други дейности с голямо натоварване – това може да помогне за намаляване на вероятността от мускулна умора, водеща до крампи на краката.

Като цяло крампите на краката могат да бъдат неприятно преживяване, но има неща, които можете да направите както превантивно, така и реактивно, за да се справите по-ефективно с тези епизоди. Поддържайте подходяща хидратация през целия ден; уверете се, че краката ви циркулират адекватно; разтягайте се, преди да се заемете с каквато и да е физическа дейност; уверете се, че получавате достатъчно витамини чрез храната или хранителни добавки; обмислете алтернативни форми на упражнения, като йога или плуване вместо бягане; при необходимост прилагайте топлинна терапия; и се консултирайте с лекар или физиотерапевт относно масажната терапия за облекчаване на настоящите епизоди на болка, свързани с крампи в краката . Предприемането на тези стъпки ще ви помогне да държите досадните крампи на краката настрана!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни