Каква е разликата между вроден и придобит имунитет?

Имунитетът е естествената защита на организма срещу чужди вещества, които могат да причинят болести или инфекции. Той е в основата на начина, по който оставаме здрави и се борим с болестите, но не всеки имунитет е еднакъв. В тази статия ще обсъдим разликите между вродения и придобития имунитет, за да разберете по-добре как да подсилите и двата през студените зимни месеци.

Какво е вроден имунитет?

Вроденият имунитет е първата линия на защита на тялото ви срещу всякакви чужди вещества. Той включва физически бариери като кожата, лигавиците и стомашните киселини, които не позволяват на патогените да навлязат в тялото ви. Той включва и клетъчни реакции като възпаление, фагоцитоза (процес, при който клетките поглъщат и разграждат вредни микроорганизми) и интерферон (клас протеини, които помагат в борбата с вирусните инфекции).

Какво представлява придобитият имунитет?

Придобит имунитет се получава, когато човек е бил изложен на определен патоген или вещество преди и тялото му е развило специфични антитела, за да се бори с него, ако той се опита да влезе отново. Този вид имунитет не се получава автоматично; той трябва да бъде придобит чрез излагане на болестотворен организъм или чрез ваксинация. Ваксините излагат организма на отслабена форма на вируса или бактерията, за да изгради защитните си сили срещу тях, без да се разболява от тях.

Как може да се подсилят двата вида имунитет през студените зимни месеци?

През студените зимни месеци има няколко неща, които можете да направите, за да подсилите и двата вида имунитет: да спите достатъчно, да пиете много течности, да се храните с питателни храни, богати на витамини C и D , да спортувате редовно, да миете ръцете си често със сапун и вода, да избягвате близък контакт с болни хора и да се ваксинирате срещу общи заболявания като грип. Освен това приемът на добавки като пробиотици може да помогне за укрепване на вродената ви имунна система чрез поддържане на полезни микроби в червата, които могат да намалят възпалението и да предпазят от патогени.

Вроденият и придобитият имунитет са два важни аспекта на цялостното ни здраве, които ни предпазват от патогенни организми. Въпреки че имат различни функции в тялото ни – вроденият е първата линия на защита, докато придобитият ни помага да изградим устойчивост с течение на времето – важно е да помним, че те работят заедно, за да ни поддържат здрави през студените зимни месеци. Като спазвате добри хигиенни практики, като често миене на ръцете и избягване на близък контакт с болни хора; като се храните с богата на хранителни вещества храна; като си почивате достатъчно; като спортувате редовно; като пиете много течности; като приемате хранителни добавки, като пробиотици, и като поддържате актуални ваксинации (ако е приложимо), можете да помогнете за осигуряване на личното си здраве през този зимен сезон!

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни