Какви тайни крие мъжкият мозък?

0
1671

mujki-mozuk

Един от отколешните спорове в човешката история е за разликите в мъжкия и женския начин на мислене. Широко разпространено е схващането, че жените са чувствителни, емоционални, включително и в разсъжденията си, а мъжете – прагматици, хора на действието, и когато мислят, е основно от кръста надолу…
Психиатърът д-р Луан Бризендайн изследва разликите при въздействието на хормоните върху женския и мъжкия мозък, за да опровергае общоприетия мит, че мъжът е „елементарно същество“, чийто мисъл и енергия имат извора си от колана надолу. Позовавайки се на множество изследвания в различни научни области, както и на дългогодишната си клинична практика, в книгата си „Мъжкият мозък“ (ИК „Изток-Запад“) д-р Бризендайн развенчава често срещаното и погрешно принизяване на мъжа до елементарно и не излишно усложнено същество.
Научен факт е, че има определени разлики при работата на мозъка, дори някои участъци в него са изградени по различен начин при мъжете и жените. Например мозъчните вериги, които ни сигнализират за опасност (амигдалата) и помагащите ни да я запаметим (хипокампът), са причина за различията в емоционалната памет при двата пола.
След като шокира мнозина с провокативната си книга „Женският мозък“, д-р Луан Бризендайн се нае с нелеката задача да надникне в мозъка и на силния. Изследвайки в продължение на години и двата пола, д-р Бризендайннедвусмислено показва: широко разпространеното твърдение, че мъжкият мозък е най-силен „под кръста“ е напълно погрешно и далеч не е адекватно.

picture_1315

Луан Бризендайн е доктор, психиатър, сертифициран от Американската комисия по психиатрия и неврология и Националната изпитна комисия по медицина. Завършва невробиология в Калифорнийския университет, а впоследствие и медицина в „Йейл“. Специализира в Медицинския факултет на Харвардския университет и в Юнивърсити Колидж, Лондон. Директор е на „Клиника за женско настроение и хормони”. Бризендайн работи като професор по клинична психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско, където е също основател и директор на „Програма за сексуална медицина”.

Повече по темата можете да научите тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.