Какво ни причиняват транс-мазнините?

0
4908

transmaznini-doktor

Транс-изомерите на висшите мастни киселини са разновидност на ненаситените мастни киселини. Имат водородни атоми, разположени от двете страни на въглеродния скелет при двойната връзка.  Могат да бъдат природни и изкуствено създадени. Естествено в природата се синтезират от бактериите в многокамерния стомах на преживните животни и могат да се съхранят в животинските продукти в количество 5-7%. В растителните масла мастните киселини са във форма на цис-изомери /водородните атоми са разположени от едната страна на въглеродния скелет/. Изкуствените транс-изомери се образуват при превеждане на течните масла в твърдо състояние под действието на азотиста киселина, което няма нищо общо с хидрогенирането. Но при частично хидрогениране част от ненаситените мастни киселини преминават от цис-форма в транс-изомер. Освен това се образуват по време на пържене в кипящо олио, особено ако се използва многократно. Съществуват хиляди различни изомери на мастните киселини и отделното им действие върху организма горе-долу е известно само за няколко.

Тези мазнини практически не се усвояват от организма. Най-много транс-мазнини се съдържат във фаст-фууда, промишлено произведени сладкиши и други тестени изделия, пържени картофи в заведенията за бързо хранене или чипс, маргарин, хамбургери, панирани продукти. Те се употребяват там, защото имат дълъг срок на съхранение, правят продуктите по-трайни, могат многократно да се използват във фритюрници. И са по-евтини от кравето масло.

В човешкото тяло няма ензими способни да разграждат тези съединения. Те се конкурират с цис-изомерите в процесите на обмяна. Клетките ни ги включват в мембраните си, където те нарушават нормалните клетъчни функции – правилната комуникация с останалите клетки, избирателната пропускливост за внасяните  и изнасяни от клетката вещества, работата на встроените в мембраната белтъчни комплекси и рецептори.

Какво могат да причинят?

–   многочислени изследвания потвърждават връзката между употребата им и увеличената концентрация на липопротеините с ниска плътност в кръвта /блокират мембранните рецептори за този вид липопротеини, клетките не могат да ги заловят и да ги метаболизират, с което се покачва тяхното ниво в кръвта/, намалената на липопротеините с висока плътност и исхемичната болест на сърцето,

–   развитие на възпалителни процеси – те нарушават биохимията на възпалителния процес,

–   затлъстяване, особено разположеното абдоминално, което е най-опасно,

–   метаболитен синдром,

–   инсулинова резистентност и  захарен диабет – колкото повече молекули на транс-изомери има встроени в клетъчната мембрана, толкова по-малка възможност има инсулинът да контактува с рецепторите си ,

–   чернодробна недостатъчност,

–   рак /високата употреба повишава риска от рак на дебелото черво/,

–    болест на Алцхаймер,

–    Депресия,

–   безплодие у жените.

–    сега към този списък се добавя и влошаване на работата на мозъка и паметта,

–   могат да проникват през плацентата и в майчиното мляко и да влияят върху развитието на децата.

Според препоръките на Световната здравна организация човек може да получава от транс-мазнините не повече от 1% от дневната норма енергия, ако е възможно изобщо да ги изключи от храната си. В тази насока се движи и законодателството. Но докато то стигне световните стандарти внимавайте какво похапвате. Желателно е то да бъде създадено от природата, а не в модерни заводи.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.