Какво да правим ако детето ни заспива трудно ?

0
2378

dete-zaspiva-trudno

Можете да направите няколко неща. На първо място се погрижете да си набавя по-големи количества от минерала магнезий, който помага за отпускане и спокоен сън. Зеленчуците с тъмнозелени листа са един от най-богатите източници на магнезий – в това число влизат кръмно цвек­ло, къдраво зеле, броколи, зелени пшенични стръкове, кресон, магданоз и китайско зеле, но не є спанакът, тъй като съдържащата се в него оксалова киселина пречи на усвояването на минерала. Други добри източници на магнезий са тиквеното семе, бадемите, меласата, кафявият ориз и други зърнени култури, особено елдата. Всъщност магнезий се съдържа в по­вечето зеленчуци, макар нивото му в тях да е спаднало с около 24% през последните 60 години според официалните таблици за консумацията на храни във Великобритания. Затова, когато е възможно, купувайте биопро­дукти и включете в менюто на детето си много храни, богати на магнезий.

На второ място, ограничете храните, които смущават съня и причиня­ват хиперактивност. Това са храните и напитките, съдържащи прекомер­но количество захар, изкуствени оцветители или добавки. Ако на детето ви му се дояде много нещо сладко, дайте му пресни плодове или десерт с мед или богатата на магнезий меласа.

Също така променете обстановката в стаята му, що се отняся до свет­лината и миризмите. Известно е, че най-мощните успокоителни лекар­ства като валиума влияят върху рецепторите за мирис в мозъка. Тези рецептори могат да се стимулират по естествен път чрез етерични масла вместо лекарства, а въздействието им е почти незабавно и няма стра­нични ефекти. Най-ефективни са маслата от лавандула, бергамот, риган, сандалово дърво, палисандрово дърво и лайка – те успокояват сетивата и помагат за заспиване. Можете да използвате аромалампа, където капки от маслото се добавят във вода. Най-добре е да запалите аромалампата час-два преди детето ви да си легне, за да може стаята му да се изпъл­ни с аромата. Синята светлина също действа много успокояващо, затова поставете синя крушка на нощната лампа и включвайте лампата, когато детето си легне.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.