Какво предизвиква агресията при възрастните хора?

Когато става въпрос за агресия при възрастните хора, е важно да се разбере защо и как се развива тя. Като цяло хората на определена възраст имат висока толерантност към дразнители и рядко имат агресивно поведение. Въпреки това има определени ситуации и условия, които могат да предизвикат такъв вид поведение у тях. В тази публикация ще разгледаме какво предизвиква агресията при възрастните хора, както и начините за справяне с нея.

Какво предизвиква агресия?

Съществуват няколко фактора, които могат да допринесат за агресията при възрастните хора. Сред тях са:

 • физическо заболяване или болка
 • деменция или когнитивно увреждане
 • странични ефекти от лекарствата
 • емоционални проблеми като депресия или тревожност
 • фактори от околната среда като шум или непозната среда
 • внезапни промени в рутината или средата
 • липса на сън или безпокойство поради основно заболяване

Всички тези фактори могат да допринесат за повишена възбуда и агресия при възрастните хора.

Как да се справите с агресията при възрастните хора

Най-добрият начин да се справите с агресията при възрастните хора е да разберете основната причина и да я отстраните по подходящ начин.

 • Ако вашият близък страда от физическа болка или дискомфорт, дължащи се на заболяване, трябва да се консултирате с лекаря му за съвет как най-добре да се справите със симптомите му.
 • Ако те имат деменция или когнитивни нарушения, има различни стратегии, които можете да използвате, за да намалите объркването и възбудата. Можете също така да помогнете, като осигурите успокояваща среда за тях – поддържането на ниско ниво на шума и избягването на внезапни промени в ежедневието може да бъде много полезно за намаляване на възбудата.
 • Ако вашият близък приема лекарства, които биха могли да предизвикат странични ефекти, водещи до агресивно поведение, посъветвайте се с неговия доставчик на здравни услуги за възможни алтернативи.
 • И накрая, ако вашият близък има емоционални проблеми като депресия или тревожност, които могат да предизвикат агресия, потърсете професионална помощ от специалист по психично здраве, който е специализиран в грижата за гериатри.

Важно е лицата, полагащи грижи за възрастни хора, да разберат какво предизвиква агресията, за да могат да я идентифицират бързо и да се намесят по подходящ начин, когато е необходимо. Като разберат основните причини за агресията сред възрастните хора, грижещите се за тях могат да предприемат стъпки за осигуряване на ефективни грижи, като същевременно помагат на близките си да управляват емоциите си по подходящ начин. С търпение и разбиране и от двете страни, лицата, полагащи грижи, могат да създадат безопасна среда, в която всички участници да се чувстват уважавани и подкрепяни през всеки етап от съвместното пътуване през живота.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни