Какво причинява инфаркта – едва ли проблема е само в пържените храни ?

0
3208

hrani-sreshtu-infarkt Инфарктът се предизвиква от задръствания в артериите, които се получават по три основни причини. Първо, самата артерия може да се стесни заради натрупването на мастни отлагания по стените є – заболяване, известно като атеросклероза. Второ, ако кръвта е твърде лепкава, има риск стеснената артерия да бъде блокирана от кръвен съсирек. И третата причина е, че артериите могат да се стеснят поради съкращаване на мускулите.

Хранене, богато на пържени, мазни храни и захар, наистина води до натрупване на увредени мазнини в артериите и следователно до атеросклероза. Но има и много други фактори, които могат да отключат заболявания, стигащи до инфаркт. Стресът, консумацията на твърде много сол и дори изпушването на цигара могат да предизвикат съкращаване на мускулите, което стеснява артериите, особено при хора, които не са в добра физическа форма. Същото въздействие оказва и недостигът в менюто на богатите на магнезий зелени зеленчуци, фасул и плодове, тъй като липсата на магнезий в организма затруднява отпускането на мускулите. Зелените зеленчуци и фасулът са богати и на витамини от група В, особено на фолиева киселина, които поддържат аминокиселината хомоцистеин – артериален токсин – в норма. Ако организмът ви не си набавя достатъчно витамини от група В, хомоцистеинът ще се увеличи и ще увреди артериите, което ще доведе до атеросклероза и ще сгъсти кръвта ви. И накрая, ако не си набавяте достатъчно омега-3 мастни киселини от мазни риби и семена, стените на артериите ви ще се втвърдят – все пак не всички мазнини са вредни.

Тъй че комбинацията от всички изброени фактори – консумация на прекалено много пържени, увредени и наситени мазнини, захарта, стресът, тютюнопушенето и солта, липсата на достатъчно физическа активност, недостигът на магнезий, недостатъчната консумация на плодове, зеленчуци, ядки, семена, фасул, витамини от група В, минерали и есенциални мастни киселини – ви прави уязвими на риск от получаване на инфаркт.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.