Какво причинява пожълтяване на очите?

Случвало ли ви се е да забележите, че очите на някого имат жълтеникав оттенък? Въпреки че някои хора могат да имат естествено жълти очи, има някои медицински състояния, които могат да причинят пожълтяване на очите. В тази публикация в блога ще обсъдим какви са причините за жълтите очи и за какво може да свидетелстват те.

Какво причинява пожълтяване на очите?

Жълтите очи могат да се появят по няколко причини, но най-често срещаната се дължи на жълтеница. Жълтеницата се причинява, когато в организма се натрупва твърде много билирубин. Билирубинът е жълт пигмент, който се образува в черния дроб и се отделя от червените кръвни клетки. Когато в организма се натрупа твърде много от този пигмент, той се отделя чрез урината и изпражненията и може да се натрупа и в други части на тялото, включително в кожата и очите. Медицинският термин за това състояние е склерален иктер.

Инфекции

Други причини за пожълтяване на очите са инфекции като хепатит А или В, синдром на Жилбер или панкреатит. Освен това продължителната употреба на някои лекарства може да доведе до жълтеница и по този начин да причини пожълтяване на очите ви. Тези лекарства включват антибиотици като рифампицин и сулфонамиди; антиретровирусни лекарства, използвани за лечение на ХИВ; антиконвулсивни лекарства; и противогъбични препарати като кетоконазол. Ако приемате някое от тези лекарства и забележите, че очите ви пожълтяват, незабавно потърсете лекарска помощ!

Дефицит на някои витамини

Дефицитът на някои витамини също може да доведе до леко пожълтяване на очите ви; по-специално дефицит на витамин В12 или анемия, дължаща се на недостатъчен прием на желязо (желязодефицитна анемия). Желязото спомага за пренасянето на кислород в организма, което помага за поддържането на здравия вид на кожата; ако в организма ни няма достатъчно желязо, кожата ни – включително клепачите – може да започне да изглежда бледа или дори леко обезцветена. Както винаги, ако се притеснявате от промени в цвета на очите си, дължащи се на хранителни дефицити, моля, консултирайте се с Вашия лекар за съвет как най-добре да допълните диетата си с витамини или минерали, които могат да помогнат за подобряване на цялостното Ви здраве!

В заключение, има много потенциални причини за пожълтяване на очите – от медицински състояния като жълтеница и хепатит А/В до недостиг на витамини поради лоши хранителни навици или продължителна употреба на лекарства. Ако забележите някакви промени в оцветяването на очите или изпитате други симптоми, свързани с жълтеницата, като сърбеж или тъмна урина, незабавно потърсете лекарска помощ! Докато някои промени в оцветяването на очите могат да бъдат безвредни индикатори за хранителни дефицити или доброкачествени симптоми като синдрома на Жилбер, в други случаи те могат да сочат към по-сериозни основни здравословни проблеми, които изискват бърза диагностика и лечение! Като останем информирани и потърсим помощ от доверен здравен специалист, когато е необходимо, всички ние можем да гарантираме, че зрението и общото ни здравословно състояние ще останат оптимизирани през цялата година!

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни