Какво (не)знаем за банана

0
1465

Бананът е най-подходящата храна, която можете да приемате в напрегнати състояния, в които ви е необходима допълнителна енергия и концентрация.

За по-малко от час приемът на 1-2 банана може по-добре от всеки друг продукт да зареди организма с необходимите хранителни вещества за пълноценното функциониране на мозъка и тялото.

Причина за това са лесно усвояваните от човешкия организъм фруктоза, глюкоза и захароза. Установено е, че консумацията на жълтия плод допринася за много бърз, траен и осезаем прилив на енергия.

Съдържанието на фибри допълнително обогатява качествата на банана, правейки го ценен помощник за подобряване на здравето на храносмилателната ни система и възстановяване на нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

Специалистите препоръчват редовната консумация на питателния продукт за превенция и част от лечебната диета на редица заболявания, включващи проблеми със сърдечно-съдовата система (в един банан се съдържат 300 мг. калий, който помага в борбата срещу високо кръвно налягане и укрепва сърдечния мускул), артрит, анемия, сутрешно гадене, запек, киселини, язви.

Калият прави банана изключително подходяща храна и за хората, които искат да укрепят състоянието и функциите на черния дроб, мозъка, костите, зъбите и най-вече мускулите. От всички възможни плодове единствено в бананите се съдържа най-високо количество калий.

Бананите са изключително подходящи и за успокояване на нервната система, тъй като имат в състава си високо съдържание на витамин В. Известно е, че този витамин е отговорен за доброто настроение.

Освен това този плод съдържа субстанцията триптофан, която има доказано анти депресиращо действие. Триптофанът се превръща в серотонин, който благоприятства за усещането за щастие.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.