Как да се предпазим от хранително отравяне

През топлото време значително нараства рискът от хранително отравяне. Хранително отравяне се развива след консумация на храна или вода, в които се съдържат определени бактерии, паразити, вируси или токсични вещества. Най-често хранителното отравяне се причинява от бактерии като стафилококи (Staphylococcus) и ешерихия коли (E. coli).

По-висок риск от хранително отравяне има при консумация на храни и напитки, които не са съхранявани правилно или са били изложени по-дълго време в неподходящи условия, като продукти предлагани на улични сергии, обществени заведения за хранене, училищни бюфети, ресторанти… Следва да се внимава и с храна, която се приготвя от вкъщи преди плаж, пътуване, планински преход, пикник или просто разходка.

Хранителното отравяне, според причинителя, му бива: ботулизъм (Clostridium botulinum), кампилобактер ентерит, E. coli ентерит, листерия, салмонелоза, хранително отравяне с риба, дизентерия, инфекция със Staphylococcus aureus.

Храната може да се зарази по различни начини. Месото най-често се замърсява още при технологичната му обработка. Повечето от тези микроорганизми се намират в чревното съдържимо. Когато не се спазват хигиенно-санитарните норми, вероятността бактериите да попаднат върху месото е висока.

Използването на замърсена с отпадни продукти вода при отглеждането на реколтата или добитъка също може до доведе до заразяване на продукцията и в последствие да причини хранително отравяне. Ето защо се препоръчва употребата на вода от сигурни източници. Хората следва да се бдителни по-отношение на питейната вода и следят за качествата й. За предпочитане е през лятото да използват бутилирана вода от сертифицирани извори.

От съществено значение за запазване качествата на храната е обработката на суровините и съхранението на продуктите през целия технологичен процес и след това до консумирането им. Определени хранителни продукти изискват съхранение при точно определена температура. Дори минималното излагане на неподходящи условия или размразяване и замразяване отново на храната може да доведе до неприятни последици за здравето.

Експертите препоръчват да се избягват суровите продукти – риба, рибни деликатеси, месо, месни деликатеси, яйцаи недостатъчно топлинно обработените, чиято консумация е свързана с висок риск от хранително отравяне.

През топлото време следва да се внимава винаги с консумацията на млечни продукти и майонеза.

Повишаването на температурите е свързано със създаване на благоприятни условия за размножаване и разпространение на бактерии и други патогенни микроорганизми, ето защо се налага стриктно спазване на лична хигиена. Изисква се често миене на ръцете, задължително преди хранене, както и добро измиване на плодовете и зеленчуците и поддържане на чистотата на плотовете, приборите и съдовете, които се използват при приготвянето на продуктите за консумация.

 

Децата, възрастните, хората с хронични заболявания, като диабет и бъбречна недостатъчност, въобще хората с отслабнала имунна система, са по-податливи на хранително отравяне. Към храната, която консумират следва да бъдат особено внимателни и бременните и кърмещите жени. Изисква се и повишено внимание при консумация на продукти при пътуване в по-екзотични дестинации.

източник puls.bg

Предишна статия
Следваща статия

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни