Кои храни пречистват черния дроб – за всички обичащи да си пийват

Ако искате да прочистите черния си дроб и да подпомогнете възстановяването му, има определени видове храни, които могат да ви помогнат. Нашият черен дроб отговаря за много жизненоважни телесни функции, включително за филтрирането на токсините от организма. Когато обаче става въпрос за консумация на алкохол, черният дроб може да понесе сериозен удар. Ето защо е важно да знаем кои храни помагат за прочистването на черния дроб и за неговото възстановяване. Прочетете за 5-те най-важни храни, които трябва да обмислите да добавите към диетата си, ако искате да поддържате черния си дроб здрав и да функционира правилно.

1.Чесън

Чесънът е един от най-мощните детоксикатори и се използва като естествено средство за защита от векове. Той съдържа активно съединение, наречено алицин, което спомага за изхвърлянето на токсините от тялото ви, включително и тези, причинени от консумацията на алкохол. Освен това помага за повишаване на имунитета, намаляване на възпаленията и борба с бактериите и вирусите. За оптимални ползи яжте сурови скилидки чесън или ги използвайте в готварски рецепти.

2.Авокадо

Авокадото съдържа високи нива на глутатион – антиоксидант, който помага за детоксикацията на черния дроб, като изхвърля от организма токсините, например алкохола. Глутатионът също така помага за възстановяването на увредените чернодробни клетки и стимулира растежа им, така че да могат да изпълняват по-добре работата си по филтриране на нежеланите вещества от организма. Консумацията на авокадо като част от балансирана диета може да подпомогне здравето на черния дроб с течение на времето.

3.Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци, като спанак, кейл, рукола, зеле и т.н., са пълни с антиоксиданти и витамини А, С и Е, които помагат за предпазване на черния дроб от увреждания, дължащи се на прекомерна консумация на алкохол и други токсини от околната среда, като замърсяване или излагане на радиация. Ежедневното консумиране на зеленолистни зеленчуци ще осигури на организма ви основни хранителни вещества, необходими за доброто му общо здраве, като същевременно ще му осигури ценна защита срещу увреждания, причинени от прекомерна консумация на алкохол или замърсители на околната среда.

4.Ябълки

Ябълките съдържат пектин, който е вид влакно, известно с това, че се свързва с токсините в храносмилателния тракт, преди те да бъдат абсорбирани в кръвта, където могат да причинят увреждане на органи като черния дроб или бъбреците, ако не бъдат контролирани твърде дълго; установено е също, че ябълките намаляват нивата на холестерола в кръвта, което може да бъде от полза за тези, които пият много, тъй като високият холестерол е свързан с повишен риск от развитие на алкохолна цироза на черния дроб. Яденето на поне една ябълка всеки ден може да помогне за поддържане на нивата на холестерола под контрол, като същевременно осигурява ценни хранителни вещества, необходими за оптимално здраве като цяло.

5.Куркума

Куркумата е мощно противовъзпалително средство, което помага за борба с възпаленията в организма, причинени от заболявания като алкохолен хепатит или мастна болест на черния дроб; тя прави това, като намалява оксидативния стрес върху клетките в тези органи, като по този начин им помага да се възстановят по-бързо от всички щети, причинени от тежки алкохолни навици . Добавянето на куркума на прах (или на пресен корен от куркума) в къри или приготвянето на чай от златно мляко с нея са чудесни варианти, ако искате редовно да внасяте повече куркума в диетата си .

За да поддържаме черния си дроб здрав, трябва да консумираме определени видове храни редовно – не само когато сме прекалили с алкохола! Като консумираме редовно тези 5 храни – чесън , авокадо , зеленолистни зеленчуци , ябълки и куркума – можем да осигурим на черния си дроб всички основни хранителни вещества, необходими за оптимално здраве, като същевременно осигурим допълнителна защита срещу евентуални увреждания, дължащи се на прекомерна консумация на алкохол или замърсители на околната среда . Затова нека се погрижим да даряваме черния си дроб с любов всеки ден!

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни