Кои са и как да се предпазим от най-срещаните устни инфекции

jena-se-usmihva-zdrava-usta Оралното здраве не е ограничено само до зъбите. Ранички и раздразнения могат да се развият и в меките тъкани в и около устата. За щастие, в мнозинството от случаите те са бързопреходни и преминават от само себе си.

Четирите най-често срещани медицински състояния на меките орални тъкани са афти, херпеси, левкоплакия и орална кандидоза.

1. Афти

Афтите могат са се дължат на термично или механично нараняване (при миене на зъбите или прехапвания), емоционален стрес, недостиг на фолиева киселина или витамин В12, хормонални промени, хранителни алергии и др. Развиват се в устата като малки, бели или сиви ранички, отделени от околната здрава тъкан с червена граница. Налице могат да бъдат единични или множествени афти. Обикновено зарастват от само себе си до 1 – 2 седмици. Когато са по-болезнени, афтите могат да бъдат третирани с обезболяващи мазила, съдържащи локални анестетици. Пикантни, солени и кисели храни могат да раздразнят афтите.

2. Херпеси

Херпесите се развиват като червени, грапави подутини по устните, под носа или по брадичката. Херпесите са изпълнени с течност, която изпускат след спукването си. Течността съдържа големи количества херпес симплекс вируси, които се разпространяват във външната среда. Оздравителният процес преминава през образуване на коричка, която пада след зарастване. Целият процес отнема около една седмица. Първоначалното инфектиране с херпес симплекс вируса може да бъде съпроводено от грипоподобни симптоми и болезнени лезии в устата. Лекарствата за локално приложение, отпускани свободно в аптеките, обикновено са достатъчни за овладяване на болезнеността и ускоряване на оздравяването.

3. Левкоплакия

Левкоплакията е медицинско състояние на свръхразвитие на определени клетки в устата, при което в нея се формират груби плаки белезникава тъкан. Те не са болезнени или заразни. Дължат се на механично дразнение от носенето на шини или навика да се дъвче бузата. Левкоплакията често възниква и при хора, дъвчещи тютюн. Лечението започва с идентифициране на източника на дразнението. Плаките обикновено изчезват след отстраняване на иританта. Понякога левкоплакията е асоциирана с тумор в устната кухина. Важно е плаките да се мониторират. Ако те се развиват, въпреки отсътствието на очевиден иритант, е необходимо да се взема проба от тях за изследване под микроскоп – т.нар. биопсия.

4. Кандидоза

Кандидозата е гъбична инфекция на меките орални тъкани, водеща до поява на гладки бели петна с червена основа, която може да бъде болезнена или да кърви. Кандидозата най-често се появява при отслабване на имунната система, лошо общо здравословно състояние, в много ранна и много напреднала възраст, при наличие на заболявания като диабет, рак, лечение с имуносупресори, след антибиотично лечение и др.

Лечението започва с овладяване на подлежащото състояние и отключващите фактори. Кандидозата е по-честа сред носещите шини, поради което правилното и редовно измиване на шините е задължително. Изваждането на шините през нощта позволява на подлежащите тъкан да регенерират.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни