Кои са и как да се предпазим от най-срещаните устни инфекции

jena-se-usmihva-zdrava-usta Оралното здраве не е ограничено само до зъбите. Ранички и раздразнения могат да се развият и в меките тъкани в и около устата. За щастие, в мнозинството от случаите те са бързопреходни и преминават от само себе си.

Четирите най-често срещани медицински състояния на меките орални тъкани са афти, херпеси, левкоплакия и орална кандидоза.

1. Афти

Афтите могат са се дължат на термично или механично нараняване (при миене на зъбите или прехапвания), емоционален стрес, недостиг на фолиева киселина или витамин В12, хормонални промени, хранителни алергии и др. Развиват се в устата като малки, бели или сиви ранички, отделени от околната здрава тъкан с червена граница. Налице могат да бъдат единични или множествени афти. Обикновено зарастват от само себе си до 1 – 2 седмици. Когато са по-болезнени, афтите могат да бъдат третирани с обезболяващи мазила, съдържащи локални анестетици. Пикантни, солени и кисели храни могат да раздразнят афтите.

2. Херпеси

Херпесите се развиват като червени, грапави подутини по устните, под носа или по брадичката. Херпесите са изпълнени с течност, която изпускат след спукването си. Течността съдържа големи количества херпес симплекс вируси, които се разпространяват във външната среда. Оздравителният процес преминава през образуване на коричка, която пада след зарастване. Целият процес отнема около една седмица. Първоначалното инфектиране с херпес симплекс вируса може да бъде съпроводено от грипоподобни симптоми и болезнени лезии в устата. Лекарствата за локално приложение, отпускани свободно в аптеките, обикновено са достатъчни за овладяване на болезнеността и ускоряване на оздравяването.

3. Левкоплакия

Левкоплакията е медицинско състояние на свръхразвитие на определени клетки в устата, при което в нея се формират груби плаки белезникава тъкан. Те не са болезнени или заразни. Дължат се на механично дразнение от носенето на шини или навика да се дъвче бузата. Левкоплакията често възниква и при хора, дъвчещи тютюн. Лечението започва с идентифициране на източника на дразнението. Плаките обикновено изчезват след отстраняване на иританта. Понякога левкоплакията е асоциирана с тумор в устната кухина. Важно е плаките да се мониторират. Ако те се развиват, въпреки отсътствието на очевиден иритант, е необходимо да се взема проба от тях за изследване под микроскоп – т.нар. биопсия.

4. Кандидоза

Кандидозата е гъбична инфекция на меките орални тъкани, водеща до поява на гладки бели петна с червена основа, която може да бъде болезнена или да кърви. Кандидозата най-често се появява при отслабване на имунната система, лошо общо здравословно състояние, в много ранна и много напреднала възраст, при наличие на заболявания като диабет, рак, лечение с имуносупресори, след антибиотично лечение и др.

Лечението започва с овладяване на подлежащото състояние и отключващите фактори. Кандидозата е по-честа сред носещите шини, поради което правилното и редовно измиване на шините е задължително. Изваждането на шините през нощта позволява на подлежащите тъкан да регенерират.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни