Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен “лек” за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене може да има голямо значение за облекчаване на симптомите и подобряване на настроението. Ето 4 храни, които задължително трябва да включите в диетата си, ако страдате от депресия.

Риба

Риби като сьомга, сардини и риба тон са пълни с омега-3 мастни киселини – основни хранителни вещества, които помагат за регулиране на настроението и се борят с възпаленията в мозъка. Проучванията са установили, че хората, които редовно консумират риба, по-рядко изпитват симптоми на депресия, отколкото тези, които не я консумират.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл съдържат високи нива на фолат – витамин от група В, който спомага за повишаването на серотонина – невротрансмитер, свързан с усещането за щастие и благополучие. Редовната консумация на зеленолистни зеленчуци е свързана с подобряване на психичното здраве при хора с депресия.

Плодове

Плодове като ябълки, портокали и банани са богати на витамин С, за който е доказано, че намалява хормоните на стреса, свързани с тревожността и депресията. По подобен начин горските плодове съдържат високи нива на антиоксиданти, които могат да подобрят депресивните симптоми чрез намаляване на възпалението в мозъка.

Ядки и семена

Ядките, като бадеми и орехи, са богати източници на магнезий – минерал, свързан с подобряване на качеството на съня и намаляване на нивата на стрес. По подобен начин семена като тиквените съдържат цинк, който е свързан с повишаване на енергийните нива и подобряване на когнитивните способности при хора, страдащи от депресия.

Депресията е изключително сложно състояние, затова е важно да потърсите професионална помощ, ако вие или някой ваш познат се бори с проблеми с психичното здраве. Въпреки това има някои храни, които могат да имат реално значение, когато става въпрос за подобряване на настроението и облекчаване на симптомите на депресия. Включването на повече риба, зеленолистни зеленчуци, плодове и горски плодове, ядки и семена в диетата ви може да ви помогне да се справите по-ефективно със състоянието си с течение на времето!

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни