Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен “лек” за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене може да има голямо значение за облекчаване на симптомите и подобряване на настроението. Ето 4 храни, които задължително трябва да включите в диетата си, ако страдате от депресия.

Риба

Риби като сьомга, сардини и риба тон са пълни с омега-3 мастни киселини – основни хранителни вещества, които помагат за регулиране на настроението и се борят с възпаленията в мозъка. Проучванията са установили, че хората, които редовно консумират риба, по-рядко изпитват симптоми на депресия, отколкото тези, които не я консумират.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл съдържат високи нива на фолат – витамин от група В, който спомага за повишаването на серотонина – невротрансмитер, свързан с усещането за щастие и благополучие. Редовната консумация на зеленолистни зеленчуци е свързана с подобряване на психичното здраве при хора с депресия.

Плодове

Плодове като ябълки, портокали и банани са богати на витамин С, за който е доказано, че намалява хормоните на стреса, свързани с тревожността и депресията. По подобен начин горските плодове съдържат високи нива на антиоксиданти, които могат да подобрят депресивните симптоми чрез намаляване на възпалението в мозъка.

Ядки и семена

Ядките, като бадеми и орехи, са богати източници на магнезий – минерал, свързан с подобряване на качеството на съня и намаляване на нивата на стрес. По подобен начин семена като тиквените съдържат цинк, който е свързан с повишаване на енергийните нива и подобряване на когнитивните способности при хора, страдащи от депресия.

Депресията е изключително сложно състояние, затова е важно да потърсите професионална помощ, ако вие или някой ваш познат се бори с проблеми с психичното здраве. Въпреки това има някои храни, които могат да имат реално значение, когато става въпрос за подобряване на настроението и облекчаване на симптомите на депресия. Включването на повече риба, зеленолистни зеленчуци, плодове и горски плодове, ядки и семена в диетата ви може да ви помогне да се справите по-ефективно със състоянието си с течение на времето!

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни