Кой е най-вредният алкохол за черния дроб?

Всеки знае, че прекаленото количество алкохол е вредно за нас, но малко хора знаят, че има определени алкохолни напитки, които влияят много зле на черния ни дроб. Черният дроб е най-голямата жлеза в нашето тяло и има важна функция – той пречиства кръвта ни. Но когато прекалим с алкохола, черният дроб не може да работи правилно и кръвта ни става замърсена. Поради тази причина е важно да знаем какъв вид алкохол е най-вреден за черния дроб.

Водка

Водката е един от най-вредните алкохоли за черния дроб. Той е направен от зърнени култури, като ечемик, ръж, ориз и др. Известно е, че водката е изключително концентриран алкохол, който може да увеличи риска от чернодробна енцефалопатия – състояние, при което черният дроб е увреден до толкова голяма степен, че може да доведе до кома.

Ром

Ромът е уникална алкохолна напитка, която е получена от ферментация на меласа – остатъчен продукт от производството на захар. Меласа представлява гъст и тъмен сироп и най-често се консумира като екзотична напитка на тържества и партита. Но когато празненството завърши и музиката заглъхне, то ще усетите болки в черния дроб – особено ако сте предразположени към подобен тип проблеми.

Джин

Джинът е познат на мнозина като ‘медицинска напитка’, но много малко хора знаят, че той може доведе до болки в черния дроб. Той е направен от дестилация на зърнени култури, като ечемик и житници и е смесен със билки, като хвойна или кардамон. Той е тежък и може да доведе до проблем в работата на черния дроб. Ако имате предишни проблеми или сте предразположени – трябва да имате едно на ум, ако пиете джин.

Уиски

Уиски е отлична напитка за повечето начинания. Но не забравяйте, че тя съдържа много алкохол и трябва да се консумира с умереност. Уискито е направено от различни зърнени култури, като ечемик, царевица, ръж и др. Той може да бъде тежък за черния дроб и да доведе до злокачествения му заболяване.Като цяло качественото и хубаво уиски не би трябвало да ви създаде сериозни проблеми, но не трябва да се прекалява. Особено е опасно, ако се опитвате да го смесвате с друг твърд алкохол.

Текила

И последно, но не и най-маловажно, текилата. В една доза текила има много алкохол и много захар. Това може да доведе до нарушаване на функцията на черният дроб. Текилата е прекрасна напитка, която може да ви донесе удоволствие, но когато прекалите с нея, може да се появят проблеми. Ключът е в умерената консумация и да не забравяте, че не трябва да се смесват алкохолните напитки, тъй като това създава предпоставки за сериозни проблеми.

Хубаво е да знаете, че все още има много други алкохолни напитки, които могат да наранят черният ви дроб, но с тези най-вредни определено трябва да бъдете нащрек. Когато следващия път си поръчвате напитка, опитайте да изберете малко по-здравословна опция. Вашето здраве е най-важното, а не количеството алкохол, което ще изпиете.

Статията е с информативна цел!

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни