Малки, но съществени грешки в кухнята

2
1454

Дори и да смятате, че сте перфектната домакинята, може да допускате неволни гафове в кухнята. Вижте кои са най-честите грешки на домакинит:

– Купувате ябълки в големи количества

При съхранение, ябълките отделят газ етилен. Той предизвиква много бързо узряване и презряване на самите ябълки. Ако до тях има други плодове и зеленчуци, те също биват засегнати.

– Съхранявате млякото и маслото в прозрачни опаковки

Под въздействие на слънчевата светлина обаче продуктите се окисляват. Следователно се губи витамин А, който се съдържа в млякото. А мастните киселини в маслото при окисление стават канцерогенни. Затова купувайте и съхранявайте мляко и масло в непрозрачни опаковки.

– Готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни обаче са рай за опасните бактерии. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса.

Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна.

– Недоварявате яйцата

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. За да не си навлечете проблеми, забравете за рохките яйца! Те трябва да се варят поне 5 минути. Ако приготвяте омлет, то го правите поне 7-8 минути.

– Съхранявате храната при стайна температура

Ако в суров вид картофите и зеленчуците могат да се съхраняват при стайна температура продължително време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника.

– Не измивате добре плодовете и зеленчуците

Това обаче е задължително, за да се предпазите от патогенните микроби. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

– Солите салатата

За да подсилите вкуса на салатата, използвайте подправки, но без сол. Солта като цяло е вредна и повишава кръвното. Можете да се откажете от солта, като я замените с риган, розмарин, мащерка, карамфил, кориандър.

източник gotvach.bg

Comments

2 КОМЕНТАРИ

 1. Мляко и масло в прозрачни опаковки? Не съм виждал на българския пазар да се продават прясно или кисело мляко или пък масло в прозрачни опаковки. Дори и в последствие да бъдат прехвърлени в такива(прозрачни опаковки), за каква слънчева светлина си говорим, като и двата(трите) продукта се съхраняват в хладилник, тъй като бързо се развалят на стайна или по-висока от стайната температура?!

  ‘Солта като цяло’ НЕ е вредна, ако е в умерени количества. Човешкият организъм, ‘като цяло’, се нуждае от сол и от натрий, на който е богата готварската сол. Освен готварската сол(натриева сол) има и калиева сол, хималайска сол…

  ‘Като цяло’ редактора може да извършва и друга дейност освен ‘copy-paste’.

 2. http://zdravoslovnohranene.com/za-vredite-i-polzite-ot-solta/

  Вижте тази статия 🙂

  На редактората работата му е да подбира най-здравословните статии и рецепти независимо от кой сайт са… Всичко е заради читателя нали ? Най-лесно е да се публикуват статии в които няма нищо общо с реалността.
  Благодарим за вниманието 🙂 И само да отбележим, че има млека в прозрачни стъклени опаковки, както и „наливното“ мляко от крава по разни пазари из България.
  Поздрави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.