Майонезата калорийна бомба с много захар и мазнини

mayoneza-kaloriina-bombba Комерсиалната майонеза най-често се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Видовете майонеза рекламиращи се като „нискомазнинни” или „нискокалорични” също имат силно негативно влияние върху здравето. Най-сигурното решение е да се приготви домашна майонеза, в която не се слагат консерванти, захар и мазнини от съмнителни източници.

Купешката майонеза се приготвя предимно със соева, царевична или друга зеленчукова мазнина. Зеленчуковите мазнини са наситени на омега-6 мастни киселини, които по принцип са полезни за човешкото тяло и са незаменими – не се синтезират в човешкия организъм и трябва да се набавят чрез храната. Проблемът е, че съвременната диета предлага огромни количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини. Този нездравословен дисбаланс на мастните киселини увеличава драстично риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоидния артрит, както и някои видове рак.

Дори ако някоя марка майонеза се рекламира като съдържаща зехтин, той е само малка част от мазнинното съдържание. Остатъкът винаги се запълва от соеви и други растителни мазнини, наситени най-вече с омега-6 мастни киселини.


Стандартната комерсиална майонеза съдържа около 1 г захар на супена лъжица от продукта. Това не е прекомерно количество захар, ако се консумира с мярка: 1-2 лъжици дневно 1-2 дни в седмицата. По-опасни са видовете с „намалено количество мазнини”. Действително, при тях мазнинното съдържание е понижено, но за това се компенсира от захарното съдържание, което често надхвърля 4 г захар на лъжица майонеза. Нискомазнинните видове майонеза са силно противопоказни, ако потребителят се опитва да води здравословен начин на живот или да контролира нивата си на кръвна захар.

Освен тези си нездравословни качества, комерсиалната майонеза съдържа и редица синтетични съставки: консерванти, овкусители и дори мононатриев глутамат. Мононатриевия глутамат е сол на натрия и глутаминовата киселина и представлява бял кристален прах, използван като овкусител. Означаван в Европейския съюз като хранителна добавка Е621, той се приема за „безопасен”, въпреки малкото изследвания, които дори не са проведени от независими лаборатории. Е621 се сочи за причиняващ или обострящ симптомите на мигрена, храносмисателни разтройства, сърцебиене, астма и дори анафилактичен шок.

За да се избегнат множеството недостатъци на комерсиалната майонеза, специалистите съветват тя да си приготвя в домашни условия и да не се консумира повече от 4 дни в седмицата. Класическата рецепта за майонеза включва пресни яйчени жълтъци, зехтин, лимонов сок, оцет и подправки. Зехтинът, както и маслото от авокадо или макадамия, значително понижават приема на омега-6 мастни киселини и носят повече от здравословните за сърдечносъдовата система мононенаситени мазнини. Чесън, лют пипер и къри са често използвани добавки към домашния продукт.

източник puls.bg

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни