Морковите – природния лечител

0
1319

Морковите намаляват опасността от сърдечни заболявания и рак. Оранжевите зеленчуци, сладките картофи и тиквата са богат източник на каротеноиди, които са известни, че подпомагат битката срещу смъртоносното заболяване.

Хронични заболявания като сърдечно-съдовите и рак, се причиняват от свързани с кислорода увреждания на ДНК-то, протеини и мазнини. Изследователите твърдят, че тези зеленчуци изобилстват от алфа-каротин, а високите му нива в кръвта са свързани с намален риск от смърт в следващия 14-годишен период.

Учените открили, че каротеноидите (включително и бета каротин, алфа-каротин и ликопен), играят ролята на антиоксиданти и предотвратяват подобни щети в човешкия организъм.

Антиоксидантите, съдържащи се и в тъмнозелените зеленчуци като броколи, зелен фасул и грах, могат да намалят риска от рак на белия дроб.

Заради богатството на хранителните съставки, морковът е причисляван към продуктите, изключително полезни за здравето на хората. Това е така заради множеството ценни за здравето субстанции (бета-каротин, целулоза, витамини и минерали), съдържащи се в оранжевите зеленчуци.

Съставът на соковете и нектарите от моркови е близък до състава на моркова. Дори ценният бета-каротинът се усвоява по-добре от организма, когато се приема чрез сокове и нектари.

Според диетолозите морковите и соковете от моркови помагат и при борбата с излишните килограми. Те съветват всички възрастови групи да консумират този зеленчук.

Бета-каротинът въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата. Съдържащата се в нектарите и соковете от моркови целулоза помага в грижата за фигурата, подпомага отслабването, има благотворно въздействие върху храносмилателната система, освобождава тялото от токсините

Витамините и минералите помагат при ежедневната грижа за организма и увеличават имунитета му, усилват паметта и концентрацията.

източник gotvach.bg