Мотивирам се като постоянно си поставям нови цели

  Интервю с персоналния фитнес треньор и модел Лазар Ангелов

Както сами можете да се убедите от снимката, Лазар Ангелов е изключително сексапилен и харизматичен мъж. Спортна натура още от малък, той започва с професионален баскетбол и по-късно се преориентира към бодибилдинга. Постепенно превръща своята страст в професия. Сега той е много успешен персонален фитнес инструктор и фитнес модел. Интелигентният му подход към спорта и храненето и солидните, задълбочени познания в тези сфери му помагат както да печели медали на различни бодибилдинг състезания ( без да използва никакви стероиди!!!), така и да превръща в реалност мечтата на хиляди хора за по-стегнато и хубаво тяло. Способността му да мотивира и заразява с ентусиазма си е една от причините клиповете му в youtube да са спечелили огромна популярност. Заради този интерес към начина му на трениране и хранене, той решава да създаде уебсайта си – lazarangelov.com.

Вижте какво е мнението на Лазар по горещите въпроси за диетите, хранителните добавки, основните правила за фитнес тренировките на мъжете и жените и как поддържа своята собствена мотивация за спорт:

1.Усещаш ли коренна разлика в живота си преди да започнеш да се занимаваш със спорт и сега, например, по отношение на женското внимание?

Принципно цял живот се занимавам със спорт, но преди това се занимавах с баскетбол. Фитнесът е спорт, който има за цел освен да подобри здравословното ни състояние, така и да промени външния ни вид, така че определено жените започнаха да ми обръщат повече внимание след като започнах да тренирам. Но според мен за един мъж са по-важни други качества. Визията е просто една обвивка. Съдържанието отвътре е много по-важно.

2.Кой е идеалът според теб за красива мъжка фигура – мъж с голяма мускулна маса или по-важното е да са изчистени мазнините и тялото да е орелефено?

Не харесвам телата на професионалните културисти, но не харесвам и телата на моделите по модните списания. Едните са прекалено огромни, а другите са прекалено слаби и женствени. Физиката, която харесвам е някъде по средата. Понятието „фитнес модел” в България не е много разпространено, но това са хора с подобна на моята физика, които присъстват предимно на страниците на списания за фитнес.

3.Кои са най-важните съвети, които би дал на жените и мъжете за ефективна тренировка?

Жените не бива да се страхуват да вдигат тежести. Повечето от тях мислят, че ще станат с огромни мускули, ако вдигат тежести, но това няма как да стане тъй като хормоналната им система не е до толкова предразположена към мускулна хипертрофия както при мъжете. Производството на тестостерон при жените е едва около 10% от тестостерoна, който произвежда едно мъжко тяло. Повечето мъже правят обратното – наблягат на тренировките с тежести и оставят кардио тренировките на заден план. Това също не трябва да е така. След 25 годишна възраст метаболизма започва да се забавя и натрупването на излишни мазнини става много по-бързо. Oсвен това, когато се избягват кардио тренировките, сърцето се натоварва заради покачената мускулна маса и липсата му на активност.

4.Въпреки че има вече много информация относно неефективността и дори вредата от кратките и прекалено ограничаващи диети, все още много жени се поддават на илюзията, че с 5-10 дневен глад ще постигнат желаните резултати. Какво е твоето мнение за ролята на храненето?

Диети с гладуване са някакъв остарял мит създаден от манекенките. Естествено, че с гладуване ще загубиш тегло, но ще е по най-нездравословния начин – ще загубиш не само мазнини, но и мускулна тъкан. Ще си забавиш метаболизма, което след като спреш диетата, веднага ще предизвика т.нар. “Йо-Йо” ефект. С две думи – пълно безумие.

5.Какво мислиш за хранителните добавки за отслабване и трупане на мускули?

Аз съм “за” използването на хранителни добавки,но против употребата на анаболни стероиди. Лично аз използвам доста голям набор от хранителни добавки и го правя целогодишно.Трудно е да си набавиш веществата, от които има нужда организма в точните количества само от храната, а освен това би било и доста тежко и претоварващо за черния дроб, за това тук на помощ идват хранителните добавки.Тези неща трябва да се знаят от всички, тъй като в България хората са много назад в това отношение. Повечето не правят разлика между хранителни добавки и анаболни стероиди. Освен това за мен е недопустимо човек на средна възраст да не знае какво съдържа храната, която слага в тялото си и основните хранителни макронутриенти – белтъчини,мазнини,въглехидрати. Според мен тези неща трябва да се учат в училище. Говорих с мой познат учител по този въпрос и той ми обясни, че тези неща се изучават по биология, но явно не се набляга достатъчно.

6.Имал ли си периоди на спад на мотивацията за трениране и как си се справял в такива моменти?

Когато преди се състезавах, след състезанието имаше голям спад в мотивацията ми. Сега се получава същото след фотосесия, за която съм се подготвял. Мотивирам се като постоянно си поставям нови цели, към които да се стремя. Като цяло не губя мотивация в тренировките, а в диетата. Към тренировката почти винаги подхождам с голямо желание.

7.Някои хора чувстват, че фитнесът не е техният спорт. Кои други спортове или съчетания от тях би препоръчал за ефективно отслабване и стягане на фигурата?

Вече има много спортове като зумба, аеробика, спининг и т.н. Но проблема на тези спортове е, че са групови, а не индивидуални като фитнеса, така че с тях в никакъв случай не могат да се постигнат до толкова сериозни резултати.

8.В САЩ съществуват фитнес зали само за хора с голямо наднормено тегло, за да не се притесняват и смущават те при сравнението си с другите трениращи, които изглеждат като фитнес модели. Според теб има ли основание и в България тази идея да се осъществи на практика или е безпочвена?

Имал съм много клиенти, които ги е срам да тренират, защото си мислят, че във фитнеса всички ще им се присмиват. Не мисля, че имат нужда от отделна зала, а от персонален треньор, тъй като съм забелязал, че такива хора стават много по-сигурни, когато имат човек до себе си –  нещо, което те самите са ми казвали.

  1. 9.За колко време един човек може да види осезаема разлика във външния си вид при подходящ тренировъчен режим или това е толкова строго индивидуално, че не може да се правят прогнози?

Всичко е строго индивидуално. При някои хора става значително по-бързо и лесно отколкото при  други. Тук вече от значение са много фактори – метаболизъм, генетика, начин на живот и т.н.

10.Известно е, че най-трудната стъпка към редовното спортуване е първата – това да преминеш от инерцията на обездвижването в ежедневието към нов режим. Как по-лесно човек може да се мотивира да преодолее инерцията?

Винаги трябва да си поставя цел. За един нормален човек, който не е професионален спортист, една такава цел може да е да изглежда много добре на плажа. Това може да е целта, която да го дърпа да продължава напред.

11.Кои са най-често задаваните ти въпроси от клиентите и как обикновено им отговаряш?

Най-често ме питат за колко време ще имат резултати. Отговарям им както отговорих и на вас.

12.Имаш ли някакви нови цели и идеи за развитие в професионален план? Какво още предстои да осъществиш в живота си?

Имам много идеи, които искам да реализирам, но в момента не ми остава никакво време за странични дейности. Отдаден съм изцяло на работата си с клиенти.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни