Можете ли да отслабнете, като преяждате

Може да звучи неинтуитивно, но има някои научни доказателства, които сочат, че можете да отслабнете, като преяждате. Тази техника, често наричана “калориен цикъл”, се основава на предположението, че тялото ни постоянно гори калории, дори когато сме в покой. Като приемаме повече калории, отколкото ни трябват, можем да принудим тялото си да изгаря повече калории, което води до загуба на тегло.

Разбира се, това не е разрешение да се тъпчете на всяко хранене. Ключът е да приемате само достатъчно допълнителни калории, за да дадете на тялото си необходимия тласък за изгаряне на повече мазнини. И макар че цикличният прием на калории може да ви помогне да отслабнете, това не е магически инструмент; все пак ще трябва да спортувате и да избирате здравословна храна през повечето време. Но ако се борите за отслабване и искате да опитате нещо ново, може би си струва да опитате.

Как действа цикълът на калориите?

Калорийният цикъл се основава на принципа на енергийния баланс. Енергийният баланс е връзката между броя на калориите, които приемаме, и броя на калориите, които изгаряме. Когато сме в енергиен баланс, теглото ни остава същото. Когато сме в отрицателен енергиен баланс (което означава, че приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме), губим тегло. А когато сме в положителен енергиен баланс (което означава, че приемаме повече калории, отколкото изгаряме), наддаваме на тегло.

Кой може да се възползва от колоезденето на калории?

Калорийният цикъл може да бъде полезен за всеки, който иска да отслабне. Но то може да бъде особено полезно за хора, които са достигнали плато в отслабването или се борят да свалят последните няколко килограма. Ако сте спазвали диета и сте се упражнявали, без да виждате резултати, цикличният прием на калории може да ви помогне да дадете тласък на отслабването си.

Струва си да се отбележи, че цикълът на калориите не е предназначен само за хора с наднормено тегло или затлъстяване; той може да помогне и на хора, които вече са със здравословно тегло, но искат да свалят няколко килограма телесни мазнини. Ако сте сравнително слаби, но искате да станете още по-слаби, калорийният цикъл може да ви помогне да постигнете целта си.

Калорийното колоездене е техника, която може да ви помогне да отслабнете, като преяждате – но само ако се прави правилно. Когато се прави правилно, калорийното колоездене принуждава тялото ви да изгаря повече калории, отколкото би изгорило в противен случай, което води до загуба на тегло с течение на времето. Разбира се, това не е вълшебен куршум; все пак ще трябва да спортувате и да избирате здравословна храна през повечето време. Но ако се мъчите да отслабнете и искате да опитате нещо ново, може би си струва да опитате.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни