Най-важното за домата или защо е толкова полезен

7
1638

Всеки от нас познава домата, но може би не всеки знае, че той е плод от семейството на беладоната. Взависимост от сорта домата се различава по вкус, размер, форма и цвят.

Доматите са богати на фибри, витамини, минерали и фитонутриенти. Те са отличен източник на витамини В6, С и К, бета каротин, биотин, ниацин, калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен, както и на много органични киселини като лимонена и ябълчна киселина, които определят характерния вкус на домата. Поради високото си съдържание на антиоксиданти, органични киселини и други основни хранителни вещества, доматът е истински еликсир на здравето.

Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

Някои проучвания са доказали, че ликопенът в кожата и плътта на доматите, може да играе роля в предотвратяването на някои видове рак – на белия дроб, на простатата и рак на дебелото черво.

Ликопенът черпи своите ползи за здравето предимно от антиоксидантната активност, която е дори по-висока от тази на бета-каротина.

Изследвания, правени неотдавна показват, че противовъзпалителният агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.

Поради това, че съдържа в себе си витамин С, калций и фосфор доматът е много полезен за здравето на костите и зъбите.

Доматът подобрява работата на сърцето, като помага за по-ниското кръвно налягане, поради високото си съдържание на калий. Той също така предотвратява окисляването на холестерола, което е една от първите стъпки в образуването на атеросклеротични плаки.

Ликопенът, които се съдържа в доматите подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните UV лъчи. Тъй като е богат на витамини А и С, това го прави полезен, като намалява стареенето на кожата и премахва кожните несъвършенства.

Високото съдържание на калий и фосфор в червения сок на домата помага за облекчаване на симптомите на стрес и умора, както и за облекчаване на мускулни спазми и крампи.

източник gotvach.bg

Comments

7 КОМЕНТАРИ

 1. Нека споменем, че за да е толкова полезен, доматът трябва да е био-органик. Иначе рискуваме вместо така желаните вещества да погълнем 20-30 вида пестициди, хербициди и фунгициди.

 2. Както в повечето зеленчуци и плодове има ВИТАМИНИ в тях има също и вещества наречени ЛЕКТИНИ. Лектина в доматите се нарича ПАНХЕМАГЛОТИНИН, името може да е трудно за произнасяне НО ! ! ! ако не се разгради в стомаха и попадне в кръвта ПАНХЕМАГЛОТИНИНА АГЛОТИНИРА кръвногруповия индентификатор И??????? и имунната система на човека спира. От тази опастност не се влияят само онези които са от кръвна група „0“. Немската асоцияция на диетолозите препоръчва доматите да преминават топлинна преработка за да се неутрализира ПАНХЕМАГЛОТИНИНА. Горната реклама е доста отвратително некоректна.

 3. Абе ти болен мозък ли си бе ?! Бате за първи път чувам такъв абсурд заклевам се… дай да не ядем салати или да си сменим кръвната група а

 4. Николай ,твойта спонтанна реакция се дължи на остра либса на информация за нещата които ядем сурови.

 5. Разбира се ,че всеки зеленчук няма да е полезен , ако е оувър наторяван с изкуствени торове .
  Има обаче една тенденция да се налагат изкореняване на разтения ( поради новооткрити изследвания ???) че са причина за рак ?
  Така например гроздето – отел .
  В Америка този сорт се използва широко за гроздов сок . Евреите го използват като Кошер Вино , за техните празници !
  Защо Европейския Съюз налага на България да изкоренява тези лози , даващи традиционното гъсто вино. Защо нашите родители и дядовци не са имали рак от него , а ние ще имаме ?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.