Най-вредните диети

Произволните диети са нещо, с което човек не може да борави току-така. Единствено специалист диетолог може да определи, кой точно от стотиците хранителни режими е най-подходящ за вашия организъм и би дал оптимални резултати при редуциране на теглото.

Днес човек лесно може да се поддаде на диета, която гръмко обещава максимални резултати с минимално усилие и време. Примерите, които дават холивудските звезди с техните “префинени” менюта също са безброй.

Важното е да не се подлъгвате, когато видите перфектната фигура на Дженифър Анистън, която твърди, че всичко се дължи на хранителния й режим с бебешки пюрета. Помнете, че драстичните диети биха могли да нанесат трайни щети на вашия организъм. Най-опасни са:

Диети с 700-1000 ккал на ден

Такова количество калории е прекалено малко за човек, който е свикнал да се храни нормално. За тялото редуцирането на енергийните показатели на храната е огромен стрес. Като краен резултат очаквайте да сте раздразнителни, да страдате от главоболие, чувство на постоянен глад и апатия. Нискокалорийните диети са трудни за спазване и на практика не могат да се приемат за нормален и диетичен хранителен режим. Спазването им е за кратко, което означава, че и резултатите едва ли ще са трайни.

Диети със светкавичен резултат

Най-нездравословно и непрепоръчително е рязкото отслабване. Ако се захванете с диета, която обещава да стопи 5 килограма за 6 дни, по-добре се откажете. Резултатът може наистина да е такъв, но здравето ви ще е застрашено – метаболизмът ви ще се забави, а след диетата със сигурност ще ви застигне ефекта йо-йо.

Диети, включващи няколко хранителни продукта

Всеки хранителен режим, който се базира на един или няколко хранителни продукта не може да е безвреден. Организмът се нуждае от всичко в малки пропорции. Именно затова и диетата на Дюкан срещна толкова противници. Продължителното хранене само с месо може да нанесе трайни щети на мозъка и на целия организъм. Ако не доставяте на тялото си всичко необходимо, то ще започне да се руши – косопад, изсушена кожа, чупещи се нокти и т.н.

Диетите с добавки

Диетите, които изискват режим на някаква хранителна добавка най-често са направени, за да се рекламира самата добавка. Вярно е, че в един протеинов шейк няма нищо лошо, но от там нататък всички други продукти на химическата индустрия са нежелателни, ако искате да отслабнете.

източник gotvach.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни