Най-вредните съставки в храните, които трябва да избягвате?

Здравословното хранене не трябва да е трудно. Всъщност то може да бъде доста лесно, ако знаете за какви съставки да внимавате. За съжаление много от храните, които консумираме ежедневно, съдържат вредни съставки, които могат да доведат до негативни последици за здравето. В тази публикация ще обсъдим пет от най-често срещаните и опасни съставки, които трябва да избягвате при всяка възможност!

Хидрогенирани масла

Хидрогенираните масла се срещат в преработените закуски и печени изделия и се използват за удължаване на срока на годност и подобряване на текстурата. Това, което прави тези масла толкова опасни, е, че те са пълни с трансмазнини, които са свързани с високи нива на холестерол и повишен риск от сърдечни заболявания. Винаги, когато е възможно, се опитвайте да избягвате продукти, съдържащи хидрогенирани масла или частично хидрогенирани масла (известни също като трансмазнини). Вместо това при готвене избирайте по-здравословни алтернативи като зехтин или кокосово масло.

Високофруктозен царевичен сироп (HFCS)

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза се добавя в много популярни напитки, подправки и преработени храни като подсладител. Въпреки че може да придаде на храната по-сладък вкус, той крие много сериозни рискове за здравето, включително затлъстяване, диабет и увреждане на черния дроб. За да се предпазите от здравословни проблеми, свързани с HFCS, обръщайте специално внимание на етикетите на всеки преработен хранителен продукт, който купувате. Ако сред съставките е посочен HFCS, върнете го на рафта!

Мононатриев глутамат (MSG)

Мононатриевият глутамат е добавка, която се използва в много преработени храни като чипс и пакетирани супи като подобрител на вкуса. За съжаление MSG е свързан с главоболие, гадене, болки в гърдите, умора и други свързани симптоми поради въздействието му върху невротрансмитерите в мозъка. Когато е възможно, се опитвайте да избягвате храни, съдържащи MSG, или предпочитайте естествени подобрители на вкуса, като билки или подправки, например чесън на прах или риган.

Изкуствени подсладители

Изкуствените подсладители, като аспартам и сукралоза, може да изглеждат по-здравословна алтернатива от захарта, но те крият редица рискове, включително главоболие, гадене, замаяност и дори рак в някои случаи! Поради тази причина е най-добре да не консумирате продукти, съдържащи изкуствени подсладители, когато това е възможно – вместо това изберете естествени подсладители като мед или кленов сироп!

Хранителни оцветители и консерванти

Хранителните оцветители се използват в много преработени храни, за да ги направят по-привлекателни, но проучванията показват, че тези добавки могат да доведат до нежелани реакции при някои хора, включително кожни обриви или храносмилателни проблеми. Освен това консервантите като BHA/BHT могат да причинят ракови тумори при животните, така че е по-добре да се избягват на всяка цена! Когато купувате преработени храни, търсете естествени алтернативи като концентрат от зеленчуков сок, който често се използва вместо оцветители/консерванти, без да се прави компромис с вкуса

Здравословното хранене не е задължително да бъде трудно; просто внимавайте за тези 5 вредни съставки, когато пазарувате хранителни продукти или се храните в ресторанти! Като избягвате тези съставки, ще можете да контролирате храненето си и да сте сигурни, че получавате само най-качествените хранителни продукти за тялото си! Освен това, като избирате натурални алтернативи вместо тях, ще можете да се наслаждавате на вкусни ястия, без да жертвате вкуса или текстурата им! Затова не забравяйте – внимавайте за хидрогенирани масла HFCS MSG изкуствени подсладители хранителни оцветители и консерванти – здравето ви ще ви благодари по-късно!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни