Вреден ли е кашкавалът – кои хора трябва да го избягват

Кашкавалът е основен продукт в диетите по света от векове. То може да придаде вкус на ястията и да осигури така необходимите калций и протеини в диетата ни. Но вреден ли е той? Като цяло кашкавалът не е вреден, но има определени групи хора, които трябва да го избягват или да внимават колко го ядат. Нека разгледаме по-подробно кой трябва да бъде предпазлив, когато яде кашкавал, и защо.

Кой трябва да избягва консумацията на кашкавал

Кашкавалът съдържа лактоза – захар, съдържаща се в млякото, която някои хора трудно усвояват. Хората с непоносимост към лактоза нямат достатъчно количество от ензима лактаза, за да разградят тази захар, така че консумирането на храни, съдържащи лактоза, може да доведе до неприятни храносмилателни проблеми като газове и подуване на корема. Ако смятате, че имате проблеми с храносмилането на млечните продукти, би било разумно да избягвате консумацията на кашкавал и други млечни продукти.

Друга група, която трябва да внимава с консумацията на прекалено много кашкавал, са хората над 50-годишна възраст. С напредването на възрастта организмът ни произвежда по-малко стомашна киселина, което затруднява разграждането на храни като млечните продукти. Яденето на твърде много кашкавал може да причини лошо храносмилане, стомашно разстройство и киселини при тези хора по-лесно, отколкото при хората под 50-годишна възраст. Ако сте на възраст над 50 години, опитайте се да ограничите приема до една малка порция на ден.

И накрая, ако имате висок холестерол или сърдечно заболяване, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да добавите повече кашкавал в диетата си, тъй като прекомерните количества наситени мазнини могат да повишат още повече нивото на холестерола или да влошат съществуващите сърдечни заболявания. Много видове съдържат големи количества наситени мазнини, така че ако попадате в някоя от тези категории, моля, посъветвайте се с медицински специалист, преди да правите каквито и да било промени в хранителния си режим.

В заключение може да се каже, че кашкавалът като цяло е безопасно за повечето хора, при условие че се консумира в умерени количества; все пак има някои групи, които трябва да бъдат внимателни при консумацията му, като например тези, които имат непоносимост към лактоза, са на възраст над 50 години или имат съществуващи здравословни проблеми като висок холестерол или сърдечни заболявания. Ако спадате към някоя от тези категории, моля, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да включите повече от него в хранителния си режим, тъй като прекомерните количества могат да влошат съществуващите заболявания или да доведат до неприятни странични ефекти като лошо храносмилане и подуване на корема. След всичко казано дотук – наслаждавайте се! Едно парче тук и там ще направи чудеса, за да подобри всяко ястие!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни