Интегративният гастроентеролог Д-р Робин Чуткан: „Не се плашете от бактериите по ръцете, а яжте чиста храна!”

Robynne-Chutkan-zdravoslovno

По време на събитие, организирано от портала за здравословен живот MindBodyGreen, известният интегративен гастроентеролог д-р Робин Чуткан обяснява какво представлява микробиомът и как можем да повлиям на състоянието на стомашно-червната флора, за да живеем по-дълго и по-здрави.

Речта си тя започва с изключително важното постижение на медицината – създаването на пеницилина, спасил милиони хора от страшни болести като чумата В днешно време, обаче, живеем в ерата на свръхдиагностициране и прекомерна употреба на фармацевтични средства. Д-р Чуткан набляга на факта, че според определени изчисления в 20 до 50 % от случаите на предписване на антибиотик, това се е оказало неподходящо лечение.

Цената, която хората плащат за прекомерната употреба на антибиотици остава невидима за простото око и затова толкова лесно лекарите и пациентите посягат към това лекарство при огромна част от здравословните проблеми. Антибиотиците убиват жизненоважните микроорганизми в червата на човека, познати като „микробиом”. Съществуването им е известно на човечеството от преди 400 години, но тяхната значима роля за здравето започва да придобива популярност в днешно време. От съотношението на тези ценни бактерии в организма зависи дали човек ще е здрав или ще развие широкоразпространени болести като диабет и дали ще страда от затлъстяване. Въпросът, който би трябвало да си задаваме според д-р Чуткан е: „С каква храна трябва да храним тези бактерии, за да оптимизираме състоянието на микробиома в тялото си?”

След това тя дава за пример едно изследване на Харвардския университет, в което група от 9 човека бива поставена на нисковъглехидратен, високопротеинов режим на хранене, включващ изключително и само храни от типа на бекон, яйца, салам. Учените измерили количеството на различните бактерии в стомашно-чревния тракт на участниците преди, по време на и след тази екстремна диета. След това същите 9 души били подложени на друга крайна диета – вегански режим на хранене, при който им било разрешено да се хранят само с растителни продукти като плодове, зеленчуци, леща, ориз.

 

Резултатите били смайващи за изследователите след проследяване на промяната в микробиома на тези хора по време на втората диета. Не само, че настъпила промяна в състава на микроорганизмите, но също така това се случило в рамките още на първия ден от преминаването към нов режим на хранене! А съотношението на бактериите, които „отглеждаме” в „градината на червата” определя дали в тялото се образуват много огнища на възпаление или те биват потушени. Това, което също така се случва в тялото след промяна на начина на хранене, е, че бактериите активират определени гени, а те от своя страна или активират развитието на някои болести или активират оздравителни процеси в организма. Сентенцията, че „ние сме това, което ядем” е научно доказана!

Д-р Чуткан разказва и за проучване, публикувано в Economist, в което изследователи измерили бактериите в стомашно-чревния тракт на бебета от Флоренция и бебета от Буркина Фасо (Африка). И двете групи деца, които били все още храRobynne-Chutkan-zdraveнени с кърма, имали идентична картина на микробиома. Когато, обаче, след няколко години, същите деца били изследвани отново, разликите били огромни. Децата от Флоренция, които се хранели с типичната западна диета, включваща много пакетирани храни с консерванти, захар и вредни мазнини, имали в червата си високо количество от бактериите, отговорни за развитието на най-популярните болести като диабет, затлъстяване и алергии, а децата от Буркина Фасо, приемащи натурална, предимно растителна храна, имали най-вече бактерии, поддържащи здрав стомашно-чревен тракт, съответно – здрав организъм като цяло.

Лекарката признава искрено, че самата тя в началото на кариерата си е разчитала единствено на предписването на лекарства при проблеми със стомашно-чревния тракт, но през годините много от пациентите ѝ сами ѝ подсказали как да промени фокуса в своята работа. Тези пациенти, които идвали за преглед и резултатите показвали подобрение в състоянието им, споделяли, че не са взимали лекарства, а просто са променили начина си на хранене. Д-р Чуткан била шокирана как нещо толкова просто не е разгласявано в академичните среди като средство за лечение на проблеми, идващи от бактериалния дисбаланс в стомашно-чревния тракт.

Във втората част на речта си тя поставя акцент върху това колко е важно да не живеем в стерилна обстановка и да позволяваме на организма си да се адаптира към естествената среда, в която съжителстваме с огромен брой бактерии. Д-р Чуткан дава за пример страните, в които децата са по-често на открито и стандартите за хигиена не включват толкова голяма употреба на антибактериални средства, а процентът на автоимунни заболявания там е много по-нисък или дори нулев в сравнение със западните страни, в които страхът от бактерии е широкоразпространен. Цената, която хората плащат за откъсването си от естествената среда, е прекалено висока.

Това, което определя здравословния начин на живот според д-р Чуткан включва: колкото се може по-малко приемане на лекарства ( антибиотици, стероиди), вредящи на бактериалния баланс в стомашно-чревния тракт; по-често излагане на бактериите в естествената, природна среда като градината или парка; избягване на прекалената употреба на антибактериални хигиенни средства и последно, но не на последно място – хранене с повече растения (плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки). Заключението, до което е стигнала в своята практика за поддържане на здраво тяло: „Не се плашете от бактериите по ръцете, а яжте чиста храна!”

Материала изготви: Мария Димитрова

 

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни