Не става въпрос само за теб, но и за твоето бебе

Сигурно много жени, които за пръв път очакват рожба, се чудят дали да спортуват, да продължават ли с ежедневните си дейности, да вдигат ли тежко, дали да плуват, дали да пътуват или да се възползват от „положението”, в което се намират и девет месеца да мързелуват.

Да, обаче не става въпрос само за вас. Не става въпрос колко килограма ще качите по време на бременността. Не става въпрос дали ще успеете да родите естествено. Не става въпрос колко бързо ще се възстановите след раждането.

Става въпрос за Вашето дете.

Искате ли то да бъде здраво?

Така както е важно как и колко се храним по време на бременността със същата значимост трябва да обърнем внимание и на двигателната си активност, защото:

1. Настроението на мама влияе вътреутробно на плода. Спортът е най-добрият начин да се преборите с депресията по време на бременността. Освен това спортът се сочи и за един от най-добрите методи за борба със стреса, на който сме изложени ежедневно.

2. Колкото по-малко килограми качите, толкова по-малко ще тежи и рожбата ви, съответно ще има по-малко мазнини в запас (това не означава тегло под нормата, а просто по-малко мазнини под кожата). Това от една страна означава, че шансовете ви за естествено раждане се увеличават, а от друга страна означава, ча намалявате риска Вашето бебе да заболее от затлъстяване в по-късен етап от неговия живот.

3. Има проучвания, че промяната на пулса на майката по време на спорт, влияе и на плода, което означава, че Вашето бебе ще развие по-добра толерантност и съответно по-лесно ще понесе стреса от раждането (понижаването на тоновете по време на контракции).

4. Ще доставяте повече кислород на Вашето бебе. Чрез пъпната връв и плацентата доставяме хранителни вещества и кислород на плода. Колкото по-наситена с кислород е нашата кръв, толкова повече има и за бебо.

5. Спортът спомага за едно активно, естествено раждане. Знаете, че в процеса на раждането участват както майката така и детето. Подготвяйки тялото си и поддържайки еластичността на тазовото дъно помагате на Вашето дете да се роди по-лесно.

Ако Вашата бременност протича нормално и нямате изрична забрана от личния си лекар да спортувате, то нямате и извинение да не го правите. Дали ще изберете йога, гимнастика за бременни или ще се разхождате в парка няма абсолютно никакво значение. Важното е да спортувате и да бъдете здрави. Все пак не става въпрос само за вас, но и за Вашето бебе.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни