Не става въпрос само за теб, но и за твоето бебе

Сигурно много жени, които за пръв път очакват рожба, се чудят дали да спортуват, да продължават ли с ежедневните си дейности, да вдигат ли тежко, дали да плуват, дали да пътуват или да се възползват от „положението”, в което се намират и девет месеца да мързелуват.

Да, обаче не става въпрос само за вас. Не става въпрос колко килограма ще качите по време на бременността. Не става въпрос дали ще успеете да родите естествено. Не става въпрос колко бързо ще се възстановите след раждането.

Става въпрос за Вашето дете.

Искате ли то да бъде здраво?

Така както е важно как и колко се храним по време на бременността със същата значимост трябва да обърнем внимание и на двигателната си активност, защото:

1. Настроението на мама влияе вътреутробно на плода. Спортът е най-добрият начин да се преборите с депресията по време на бременността. Освен това спортът се сочи и за един от най-добрите методи за борба със стреса, на който сме изложени ежедневно.

2. Колкото по-малко килограми качите, толкова по-малко ще тежи и рожбата ви, съответно ще има по-малко мазнини в запас (това не означава тегло под нормата, а просто по-малко мазнини под кожата). Това от една страна означава, че шансовете ви за естествено раждане се увеличават, а от друга страна означава, ча намалявате риска Вашето бебе да заболее от затлъстяване в по-късен етап от неговия живот.

3. Има проучвания, че промяната на пулса на майката по време на спорт, влияе и на плода, което означава, че Вашето бебе ще развие по-добра толерантност и съответно по-лесно ще понесе стреса от раждането (понижаването на тоновете по време на контракции).

4. Ще доставяте повече кислород на Вашето бебе. Чрез пъпната връв и плацентата доставяме хранителни вещества и кислород на плода. Колкото по-наситена с кислород е нашата кръв, толкова повече има и за бебо.

5. Спортът спомага за едно активно, естествено раждане. Знаете, че в процеса на раждането участват както майката така и детето. Подготвяйки тялото си и поддържайки еластичността на тазовото дъно помагате на Вашето дете да се роди по-лесно.

Ако Вашата бременност протича нормално и нямате изрична забрана от личния си лекар да спортувате, то нямате и извинение да не го правите. Дали ще изберете йога, гимнастика за бременни или ще се разхождате в парка няма абсолютно никакво значение. Важното е да спортувате и да бъдете здрави. Все пак не става въпрос само за вас, но и за Вашето бебе.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

Кои са най-добрите храни за борба с депресията?

Добре известно е, че не съществува един-единствен "лек" за депресията. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че промяната в начина на хранене...

Храната прави борбата – важи за тези 5 храни

Всички знаем поговорката: "Храната прави борбата." И така, какви храни трябва да консумирате, ако искате да си набавите енергия? Консумацията на здравословни храни може...

Кои са най-здравословните храни за вашата вечеря?

Здравословното хранене е едно от най-важните неща, които можете да направите за тялото си. Но когато става въпрос за вечеря, е лесно да попаднете...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни