Нека хвърлим повече „Светлина върху йога“!

1
1837

svetlina_vurhy_yoga_pic Йога – модерно понятие, което отдавна е изгубило някогашната екзотика, на която се е радвало сред европейци и американци. С навлизането и постепенното популяризиране на йога на Стария континент и в САЩ нейните проявления стават все повече и повече, а хората, които преподават и/или я практикуват се множат всекидневно. Ала какво всъщност е йога?

Известният йогин (човек, който е избрал да върви по пътя на йога) Беллур Кришнамачар Сундарараджа Айенгар хвърля „Светлина върху йога“ (ИК „Изток-Запад“) в едноименното издание. Йога е една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Самата дума „йога“ произлиза от санскритския корен юдж, който означава „свързвам“, „прикрепвам“, „впрягам в ярем“, „насочвам и съсредоточавам вниманието“, „използвам, прилагам“. Тя може да се възприема и като обединение или приобщаване – т.е. това е истинското обединение на волята ни с тази на Бог. Индийците вярват, че Върховният Всемирен Дух (Параматма, или Бог) е проникнал във всичко. Част от него е отделната човешка душа – дживатма. Системата йога е наречена така, защото тя учи своите последователи на средствата, чрез които дживатма може да бъде приобщена към Параматма и по този начин да бъде постигнато освобождение – мокша.

picture_43 Днес известно като „илюстрованата Библия на йога“, ръководството по хатха-йога на Айенгар предлага 200 асани, 16 пранаями и бандхи, които са много подробно и точно описани. „Светлина върху йога“ съдържа 600 снимки, на които са демонстрирани различните пози, но не само крайното положение, а целият процес на изпълнение. Това спомага за по-лесното и коректно изпълнение на асаните. Ценната книга е издадена за първи път преди близо 40 години, а днес – вече утвърдила в западния свят Айенгар като най-авторитетния и популярен съвременен гуру – е преведена на шестнайсет езика. Освен самоучител по хатха-йога, изданието предлага и подробна 300-седмична програма с точни указания при кои заболявания какви пози следва да се прилагат.

Повече по темата можете да видите тук.