Нездравословното хранене уврежда черният дроб

jena-se-izbira-nezdravoslovna-hrana Консумацията на нездравословна и мазна храна има същото въздействие върху черния дроб като хепатита.

Според специалисти дори само един месец хранене с нездравословна и висококалорична храна може да увреди черния дроб.

Опасността идва от добавката на сол, захар и мазнини към хранителните продукти, което ги прави по-хрупкави и вкусни, но и по-вредни.

Най-опасни за черния дроб са пържените бланширани картофи, лучените пръстени и панираното пиле, обясняват специалисти.

Високото количество на наситени мазнини води до състоянието чернодробна стеатоза, допълват те.

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини. Нормалното количество мастна тъкан в черния дроб е 5-6 % от общата му маса. За мастен черен дроб може да се говори, когато мазнините възлизат на 25-30 % от масата на жлезата.
nezdravoslovno-hranene В резултат на отлагането на мазнини, хепатоцитите започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат.

Може да се каже, че стеатозата е коварно заболяване, тъй като не съществува ранна симптоматика, по която пациентът да разбере, че има здравословен проблем.

Когато се проявят оплакванията, типични за заболяването, процесът е значително напреднал. Често проблемът се открива, когато е налице мастен хепатит и дори мастна цироза.

Специалисти препоръчват да се ограничи консумацията в ресторанти или заведения за бързо хранене. Дори и да не се консумират пържени храни, в салатите на тези заведения се добавят различни химикали за поддържане свежестта на зеленчуците, които имат отрицателно действие върху черния дроб и организма като цяло.

източник puls.bg

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни