Нездравословното хранене уврежда черният дроб

0
1773

jena-se-izbira-nezdravoslovna-hrana Консумацията на нездравословна и мазна храна има същото въздействие върху черния дроб като хепатита.

Според специалисти дори само един месец хранене с нездравословна и висококалорична храна може да увреди черния дроб.

Опасността идва от добавката на сол, захар и мазнини към хранителните продукти, което ги прави по-хрупкави и вкусни, но и по-вредни.

Най-опасни за черния дроб са пържените бланширани картофи, лучените пръстени и панираното пиле, обясняват специалисти.

Високото количество на наситени мазнини води до състоянието чернодробна стеатоза, допълват те.

Чернодробната стеатоза е обменно нарушение, при което в чернодробните клетки се отлагат мазнини. Нормалното количество мастна тъкан в черния дроб е 5-6 % от общата му маса. За мастен черен дроб може да се говори, когато мазнините възлизат на 25-30 % от масата на жлезата.
nezdravoslovno-hranene В резултат на отлагането на мазнини, хепатоцитите започват да се затрудняват в изпълнението на функциите си. Тъй като черният дроб е от ключово значение за всички биохимични процеси в организма, когато той боледува, всички органи и системи страдат.

Може да се каже, че стеатозата е коварно заболяване, тъй като не съществува ранна симптоматика, по която пациентът да разбере, че има здравословен проблем.

Когато се проявят оплакванията, типични за заболяването, процесът е значително напреднал. Често проблемът се открива, когато е налице мастен хепатит и дори мастна цироза.

Специалисти препоръчват да се ограничи консумацията в ресторанти или заведения за бързо хранене. Дори и да не се консумират пържени храни, в салатите на тези заведения се добавят различни химикали за поддържане свежестта на зеленчуците, които имат отрицателно действие върху черния дроб и организма като цяло.

източник puls.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.