Нови правила за хранене в детските градини

Нови правила за здравословно хранене в детските градини ще  се  въведат през новата учебна година във всички детски градини. Повече плодове и зеленчуци ще заместят солта и захарта в забавачките, а саламите категорично се забраняват.

Децата ни  вече ще се хранят по-качествено и по пет пъти на ден, като с това се очаква да се създаде една култура на хранене още в ранна детска възраст.

12 процента от децата на възраст между 3 и 6 години са със свръхтегло, а още  около 6 на сто страдат от затлъстяване. За да се намали тревожната статистика, от есента Министерството на здравеопазването ще въведе нови правила за хранене в детските градини. В менюто за дечицата вместо пресолени или захаросани пържени ястия и вафли ще бъдат с предимство свежите плодове и зеленчуци нарязани малко преди хранене.

За  здравословно храненето на децата, трябва хранене пет пъти на ден, желателно е без много пържени неща. Задължително в менюто ще има и пълнозърнести храни – поне 30 грама сирене, 300 грама кисело или прясно мляко без захар, но с какао. Забранява се предлагането на колбаси като основно ястие. За да намалят консумацията на сладко, децата ще имат хапват  торти и шоколади , но само два дни в седмицата. Успешното прилагане на новите правила зависи най-вече от културата на хранене у дома.

При неспазване на правилата детските градини не, ги грозят доста солени глоби. Контролът ще се осъществява от Регионалната инспекция по здравеопазване, откъдето предъпреждават и за внезапни проверки и висок контрол по храните.

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни