Нови правила за хранене в детските градини

Нови правила за здравословно хранене в детските градини ще  се  въведат през новата учебна година във всички детски градини. Повече плодове и зеленчуци ще заместят солта и захарта в забавачките, а саламите категорично се забраняват.

Децата ни  вече ще се хранят по-качествено и по пет пъти на ден, като с това се очаква да се създаде една култура на хранене още в ранна детска възраст.

12 процента от децата на възраст между 3 и 6 години са със свръхтегло, а още  около 6 на сто страдат от затлъстяване. За да се намали тревожната статистика, от есента Министерството на здравеопазването ще въведе нови правила за хранене в детските градини. В менюто за дечицата вместо пресолени или захаросани пържени ястия и вафли ще бъдат с предимство свежите плодове и зеленчуци нарязани малко преди хранене.

За  здравословно храненето на децата, трябва хранене пет пъти на ден, желателно е без много пържени неща. Задължително в менюто ще има и пълнозърнести храни – поне 30 грама сирене, 300 грама кисело или прясно мляко без захар, но с какао. Забранява се предлагането на колбаси като основно ястие. За да намалят консумацията на сладко, децата ще имат хапват  торти и шоколади , но само два дни в седмицата. Успешното прилагане на новите правила зависи най-вече от културата на хранене у дома.

При неспазване на правилата детските градини не, ги грозят доста солени глоби. Контролът ще се осъществява от Регионалната инспекция по здравеопазване, откъдето предъпреждават и за внезапни проверки и висок контрол по храните.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни