Някои прости правила за правилно отслабване

Пристъпвайки към режим, целящ редуциране на тегло, първо трябва да сме наясно, че резултатът не може да настъпи бързо. Сами сме се убедили, че диетите, които водят до бързо отслабване са с йо-йо ефект,  т.е. за много по-кратко време, отколкото сме се подложили на режим се стига до връщане на изходното тегло, дори с допълнителни килограми. Повече от ясно е, че подобни режими не са здравословни и ако не се отразят на здравето в момента, в дългосрочен аспект водят до сериозни последици и нарушения в обмяната на веществата в организма.

Въпреки предлагането и на фармацевтични продукти, обещаващи редуциране на теглото, истината е, че има само един начин да се постигне трайно и ефективно отслабване – да се консумира качествена храна, която да дава необходимите нутриенти според индивидуалните енергийни нужди на организма.

Първа стъпка. Ограничете, не само за определен период, а въобще консумацията на продукти, които носят излишни калории. В тази група попадат течните храни, които често забравяме да калкулираме – кафе специалитети, шейкове, млечни напитки, алкохол. Отказът от богати на калории течности води до лесно и бързо лишаване от няколко килограма.

Движете се повече. Не се налага непременно да посещавате фитнес център  или да тичате на стадиона всекидневно. Опитайте се да се движите повече в ежедневието си: ходете пеша, вместо да взимате превозно средство за две спирки; карайте колело заедно с децата; отделете време за разходка; дори почистването у дома е начин да се поддържа форма, стига да е организирано и експедитивно.

Трикът се състои в това храната, от която се нуждаем, да я приемаме на малки порции през деня. Това стабилизира количеството кръвна захар, чието постоянно ниво контролира апетита. При балансираното меню в съотношение: 40 зеленчуци, 30 зърнени храни и 30 белтъчини се поддържа енергиен заряд за по-продължителен период за организма. Пропускането на хранене, особено на закуската, не помага за загубата на тегло. В действителност тези, които не се хранят през деня или пропускат ядене, преяждат вечерно време.

Без вода не се получава! Често сте склонни да бъркаме жаждата с глада. Приемането на достатъчно вода гарантира да не се изпита чувство на глад, когато реално организмът не се нуждае от храна. По-същественото е, че водата участва във всички процеси в тялото и спомага за усвояването на хранителните вещества.

Депресия – допълнителни калории. Проучвания показват, че когато ни е скучно или сме тъжни и разтревожени посягаме към храната. За тази цел трябва да се открие причината за негативното емоционално състояние и се потърси начин за решаване на проблема. В случай, че честото хранене се дължи на липса на занимание и излишък от свободно време, намирането на хоби или участие в групови дейности, са вариант на решение.

източник puls.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни