Няколко ценни съвета как да запазим витамините при готвене

Когато обработваме даден продукт, част от витамините и полезните му вещества просто изчезват. За съжаление по време на варене се унищожават голяма част от витамините и микроелементите.

Докато варите супа, зелето губи половината от фолиевата си киселина, фасулът и грахът – около 40 процента от съдържащия се в тях калций, а морковите и спанакът се разделят с една трета от витамин Е, който съдържат.

При варене се унищожават 70 процента от наличния в зеленчуците витамин С. Тези загуби обаче могат да бъдат намалени, ако се спазват някои препоръки.

Зеленчуците трябва да бъдат изцяло покрити с вода. Ако бульонът е изкипял много, не доливайте в тенджерата студена вода. Заедно с нея в бульона попада кислород, който разрушава витамин С.

По тази причина винаги дръжте капака на тенджерата плътно затворен. Ако добавяте в супата замразени зеленчуци, не ги размразявайте, преди да ги сложите в тенджерата.

Колкото по-малко време са зеленчуците във водата, толкова по-полезни ще бъдат. Затова ги слагайте във водата, когато заври, а не когато е студена. Наблюдавайте зеленчуците, за да не се разварят прекалено.

Не слагайте всички продукти едновременно в тенджерата. Месото има нужда от един час, за да се свари. Ако то е в тенджерата заедно с парченца картофи, които се сваряват след половин час, те ще изгубят витамините, които се съдържат в тях.

Не забравяйте, че въпреки загубата на витамини, ползата от варените зеленчуци и плодове е голяма. Те съдържат много целулоза и пектин и намаляват нивото на вредния холестерол в кръвта, а освен това подобряват храносмилането.

Пърженето позволява да се запазят много повече витамини в сравнение с варенето. При пържене загубата на витамини от групата В е около 30 процента, а при варене – около 70 процента.

Най-здравословно е бързото пържене, при което нарязаните на дребно продукти стоят в тигана не повече от пет минути. За най-вредно се смята пърженето във фритюрник. Като плуват в огромно количество мазнина, картофите стават прекалено мазни.

Никога не притопляйте веднъж употребената мазнина. Смята се, че това може да доведе до възникване на нелечими заболявания. Ако не можете да живеете без пържено, използвайте мазнината само веднъж.

Помнете, че канцерогените се страхуват от кисели маринати. Затова преди да опържите месото, го киснете добре в оцет или във вино. Подправяйте месото с джинджифил или кимион – това ще намали количеството канцерогени.

източник gotvach.bg

Related Articles

Задължителни храни за здраве и красота през студената зима

С настъпването на студеното зимно време е важно да обърнем специално внимание на храненето си, за да останем здрави и красиви. Макар че много...

Кои са най-здравословни зеленчуци на тиган – сами скачат в него?

Ако търсите бърз и лесен начин да добавите повече зеленчуци към диетата си, тогава не търсете нищо друго освен тигана си. Пърженето на зеленчуци...

5 здравословни комбинации от храни, с които да очаровате вашия стомах

Здравословното хранене става все по-важно в нашето ежедневие. Знаем колко трудно е да се поддържа диета, която се състои от пълноценни храни и не...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
693ПоследователиПоследвай ни

Последни