Списък с добрите и лошите въглехидрати

0
1240

Ако търсите списък с добрите и лошите въглехидрати ще трябва да промените представите си за диета.

Броене на въглехидрати

Изглежда че все повече хора броят въглехидратите, които приемат и отделят голямо значение на техните тип и действие. Популярни диети, като тази на Аткинс, убеждава хората, че съществуват добри и лоши въглехидрати. Също при тази диета се изисква изцяло прекратяване на приемането на лоши въглехидрати и намаляване на консумацията на добрите въглехидрати.

Това да държим под око консумацията на лошите въглехидрати е добра идея. Много диетолози и здравословни експерти съветват, че приеманите въглехидрати трябва да бъдат около 55% от калориите, които консумираме на ден, а други смятат, че тяхната част трябва да бъде по – голяма, около 65%.

Истината е там, че тези експерти със сигурност нямат предвид въглехидрати, които ще откриете в бонбоните или сладките. Ето в това се крие идеята за добри и лоши въглехидрати.

Списък с добри и лоши въглехидрати

Въглехидратите се делят на прости и сложни. Простите въглехидрати се усвояват от организма по – бързо, като осигуряват на кръвта захар за по – кратко време и ви карат да се чувствате гладни и отново да изтичате до кухнята.

Сложните въглехидрати са тези, които дават гориво на организма ви. Те се намират най – вече в храните богати на фибри. Те осигуряват стабилни нива на кръвната захар, тъй като се разграждат по – бавно и това придава ефекта на ситост в организма за по – дълго време.

Отлична идея е да приемате повече от тези въглехидрати през деня си. Ето за какви продукти става въпрос:

• Зеленчуци

• Плодове

• Пълнозърнести продукти

• Бобови растения

• Ядки

Ето и някои примери за лоши въглехидрати:

• Рафинирани зърнени продукти, като бял хляб или бял ориз

• Продукти като торти, сладки или чипс

• Алкохол

• Газирани напитки

Само защото тези храни не са полезни, не означава да ги изхвърлите от хранителния си режим завинаги. Списъкът с добри и лоши въглехидрати не трябва да се спазва изключително стриктно. Не е нужно да се отказвате от алкохола или тортите, стига да ги приемате в умерени количества и те да не стават ежедневие за вас.

Намаляване на въглехидратите при отслабване

Намаляване на лошите въглехидрати може да ви помогне да отслабнете и да ви поддържа здрави. Въглехидратите са тези, които зареждат организма с енергия. Ако давате на организма си точното количество гориво, от което се нуждае, той ще бъде здрав, и ще поддържате добро ниво на килограмите си.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.