Опасностите от пиенето на студена вода за които не подозираме

Много хора смятат, че пиенето на студена вода е освежаващо и здравословно, но това не винаги е така. Всъщност то може да бъде вредно за здравето ви, ако се превърне в навик. Нека разгледаме защо не трябва да пиете студена вода, какво може да ви причини и как да се справите с нея.

Влиянието на студената вода върху тялото

Пиенето на студена вода може да шокира организма ви, което може да доведе до различни неприятни проблеми. Например пиенето на студена вода на празен стомах свива кръвоносните съдове и забавя храносмилането, което може да причини гадене и спазми. Студената вода влияе и на температурата на храносмилателния тракт, като затруднява преминаването на храната през него; това може да доведе до лошо храносмилане или стомашно разстройство. И тъй като студената вода се абсорбира по-бързо от топлата или тази със стайна температура, тя може да не хидратира толкова ефективно.

Студената вода и вашите зъби

Друг проблем, свързан с пиенето на твърде много студена вода, е, че тя може да увреди зъбите ви с течение на времето. Когато пиете студени течности, температурната разлика между вътрешността на устата ви и течността причинява микроскопични пукнатини в емайла на зъбите ви. Това ги отслабва с течение на времето и увеличава риска от кариес или образуване на кариеси. Редовното пиене на студени напитки също така повишава чувствителността на зъбите ви, тъй като те стават по-порести поради отслабения емайл.

Алтернативи на студената вода

Водата е от съществено значение за живота и здравето – и ако ще консумирате вода през целия ден (а трябва!), то се уверете, че тя е с комфортна за вас температура, а не ледено студена! Стайната температура или хладката вода от чешмата са чудесни варианти, тъй като ще ви осигурят хидратация, без да шокират организма ви или да увредят зъбите ви, както обикновено правят ледените напитки. Ако обикновената вода от чешмата не е достатъчно привлекателна за вас, опитайте да добавите няколко резена лимон или листа мента за вкус! Билковите чайове са пълни с антиоксиданти, които допринасят за по-добро здраве като цяло, като същевременно осигуряват хидратация; просто избягвайте да ги консумирате твърде близо до времето за хранене, тъй като могат да попречат на процесите на храносмилане.

Студените напитки може да изглеждат освежаващи в момента, но те крият много рискове, като например забавяне на храносмилането, отслабване на зъбния емайл, повишаване на чувствителността на зъбите и дори въздействие върху усвояването на хранителните вещества от храната, консумирана по същото време. Най-добрият начин за поддържане на хидратацията през летните месеци е консумацията на хладка чешмяна вода заедно с други здравословни напитки като билков чай – само не забравяйте да ги пиете непосредствено преди хранене! Инвестирането в бутилка за многократна употреба, пълна с вода със стайна температура, ще ви гарантира, че ще останете здрави!

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни