Защо получаваме стомашни спазми след хранене?

Това се е случвало на всеки от нас в един или друг момент – приключваме с храненето и изведнъж ни връхлитат спазми в стомаха, които могат да варират от леко досадни до направо болезнени. Но защо се случва това? Има ли нещо, което можем да направим, за да го предотвратим? Нека разгледаме някои от най-честите причини за появата на стомашни спазми след хранене, както и някои решения, които можете да опитате, за да се почувствате отново здрави и комфортно.

Преяждане

Една от най-честите причини за получаване на стомашни спазми е просто преяждането. Когато се натъпчем до предел, нерядко стомахът ни се бунтува под формата на спазми и болки. Най-доброто решение за това е, разбира се, просто да ядете по-малко следващия път! Ако обаче редовно преяждате, може би си струва да помислите за промяна на хранителния си режим или да се консултирате с лекар или диетолог за това как да контролирате по-добре порциите си.

Прекалено бързо хранене

Друга често срещана причина за стомашни спазми след хранене е прекалено бързото хранене. Когато поглъщаме храната, без да отделяме време да я сдъвчем правилно, е по-вероятно да изпитваме лошо храносмилане и болки по-късно. Това се дължи на факта, че стомахът ни трудно разгражда големите парчета храна, което може да доведе до спазми. Решението и тук е просто – забавете темпото и се наслаждавайте на храната! Така не само ще им се насладите повече, но и ще дадете на стомаха си възможност да си свърши работата правилно.

Непоносимост към лактоза

Ако установите, че винаги получавате стомашни спазми след консумация на млечни продукти, има голяма вероятност да имате непоносимост към лактоза. Лактозната непоносимост се появява, когато организмът ни не може да разгради правилно лактозата – захарта, която се съдържа в млякото и другите млечни продукти. Това може да причини газове, подуване на корема и – както се досещате – стомашни спазми. Ако смятате, че имате непоносимост към лактоза, най-добре е да избягвате млечните продукти или да се консултирате с лекар за възможни начини на лечение.

Стомашните спазми след хранене могат да бъдат неприятни и дори понякога болезнени, но за щастие обикновено има някои прости решения. Ако се окаже, че преяждате или ядете прекалено бързо, забавянето и по-голямото удоволствие от храната може да помогне за намаляване на лошото храносмилане и болката по-късно. А ако смятате, че може да имате непоносимост към лактоза, избягването на млечни продукти или разговор с лекар за възможното лечение може да е най-добрият начин за действие. Като внимаваме какво ядем и как го ядем, можем да намалим вероятността да получим досадните стомашни спазми след хранене.

Related Articles

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Коя е най-здравословната риба за нас през есента?

Рибата е една от най-полезните храни за човешкото здраве. Тя съдържа много важни хранителни вещества, които помагат на костите, подобряват кръвообращението и подпомагат доброто...

По 1 кофичка кисело мляко на ден – ето ползите за черния дроб

Когато става въпрос за здравето на черния дроб, ние трябва да обърнем сериозно внимание, тъй като то играе ключова роля в нашия организъм. За...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни