Опитвайте лакомо от всяко парченце живот: интервю със Сандра от „1001 рецепти”

  Във времето на fast food ресторантите и на готовите ястия в супермаркетите, един кулинарен сайт доказва, че силният интерес към домашно приготвената храна винаги ще съществува. Може би за повечето от нас представата за уюта включва къкрещата тенджера на котлона, апетитния аромат в кухнята и добре подредената маса, на която цялото семейство или компания приятели споделят вечерята на сладки приказки.

Вероятно носталгията към времената на „бавното” хранене е една от съставките в рецептата за успех на сайта 1001recepti.com. Там ще откриете предложения за всеки вкус, както и ястия, специално за привържениците на здравословното хранене. Както Сандра Алексиева (авторът на съдържанието в сайта) отбелязва – бавно, но славно, броят ни постоянно се увеличава. За нея самата готвенето е хоби, а когато правиш нещо с удоволствие, това се усеща и от другите и действа заразително. Ето какво още ни сподели Сандра:

Сайтът www.1001recepti.com натрупа голяма популярност. На какво смяташ, че се дължи този успех и трудно постижим ли е?
Когато стартирахме сайта на 10.10.10 не смятахме, че той ще придобие подобна популярност. Дори ясно си спомням как в края на октомври 2010 Facebook страницата ни имаше 150 фена, а аз имах 300 приятели в личния ми профил. Тогава си пожелах за Коледа да имаме 500 фена, но си дадох сметка, че искам твърде много – дори да бях помолила всичките си приятели да станат почитатели на страницата, общият им брой в най-добрия случай щеше да е 450. На Коледа разбрах, че не искам твърде много – само два месеца след стартирането на сайта имахме 20 000 фена. Днес Facebook страницата ни има над 110 000 фена и до ден днешен не знам на какво се дължи този успех. Мисля, че това не е само плод на многото усилия, които сме полагали за бранда през годините (тъй като „1001 рецепти” преди да се превърне в сайт, беше кулинарно списание), но и на късмет, който имахме в онлайн пространството. Късметът е много ключов. Без него и най-гениалните идеи нямат шанс за реализация.

Как сформирахте екипа, който създава сайта?
Екипът зад всеки проект е изключително важен и трудно се сформира, но в нашия конкретен случай това стана от само себе си – „1001 рецепти” е семеен бизнес и когато решихме от списанието на майка ни да изградим сайт, аз и сестра ми с изненада установихме, че двете, които никога не сме имали нищо общо в професионалните си интереси, можем да бъдем такъв стабилен екип. Моите професионални интереси са насочени към журналистиката, PR-a и маркетинга, а сестра ми е програмист и фотограф. В началото кулинарията беше само хоби и начин да се забавляваме. Днес сестра ми и нейният съпруг, който също е важна част от екипа ни, отговарят за техническата изработка на сайта и снимките в него, а автор на съдържанието съм аз. В общи линии нещата се подредиха така, сякаш с Моника и Иван цял живот сме планирали да работим заедно.

Вярвахте ли в успеха на своето начинание още при самото стартиране или имахте някои съмнения?
Аз не знаех какво да очаквам, не бях песимистично настроена, но и не вярвах да стигнем до тук. По-скоро бях наясно, че ще  поместим „1001 рецепти” в социална среда, в която аз нямах много опит. Бях свикнала с работата си в печатното издание и да го трансформираме в уебсайт за мен беше доста голяма промяна. Не знаех до каква аудитория можем да достигнем и не бях наясно с каква скорост можем да натрупаме популярност. Факт е, че нещата, които се развиват онлайн, са много по-динамични и успешни, отколкото под формата на печатна медия. В началото обаче с това бяха наясно само Моника и Иван, аз не смеех да давам оценка на бъдещото развитие на сайта.

Кои принципи на здравословното хранене спазвате при изготвянето на рецептите?
Тъй като сайтът има за цел да даде на потребителя всичко, от което има нужда, „1001 рецепти” съдържа над 1500 разнообразни предложения, които са от най-нискокалоричнотото и здравословно ястие до най-апетитният и не особено здравословен шоколадов десерт. Най-важното правило, което спазваме обаче, е да дадем на аудиторията пълна информация за хранителните качества на всяка една рецепта, за да могат хората сами да преценят дали дадената кулинарна идея е подходяща за техния режим на хранене или не. Освен калориите на ястията, ние показваме грамажа на една порция, количеството протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и холестерол. С тази информация всеки потребител може да си изготви сам възможно най-доброто здравословно меню, спрямо собствените си нужди и предпочитания.

Наблюдавате ли засилване на интереса на българите към здравословното хранене или все още вкусът е основният критерий за избор на рецепта?
Добрата новина е, че хората все по-внимателно се вглеждат в това, с което се хранят. От тази гледна точка може да се каже, че българинът, макар и с малки стъпки, върви към по-здравословния начин на живот.
Лошата новина е, че това внимание към храната е породено от факта, че има все повече болни хора, които са принудени да се хранят по определен хранителен режим. Диабет, затлъстяване, високо кръвно – това са проблеми, с които все повече хора се сблъскват и за да се чувстват поне малко по-добре, те трябва много внимателно да подбират менюто си.

  Готвят ли повечето съвременни домакини с удоволствие или за тях това е досадно задължение?
В днешно време при наличието на толкова ресторанти, предлагащи доставка до дома, разнообразни фирми за кетъринг и всевъзможни полуготови храни, които се продават навсякъде, кулинарията не може да бъде нещо друго, освен хоби и удоволствие. Ако човек не иска да готви, той няма да остане гладен – винаги ще намери алтернатива на домашно приготвената храна (макар и не особено вкусна и здравословна алтернатива). Кулинарията е начин да се погрижиш за себе си, здравето си и близките си. Тя е начин за сплотяване, емоция, хоби. За мен тя е и разтоварване.

Увеличават ли се по твои наблюдения мъжете, които готвят вкъщи или все още това се смята за женско занимание?
В младите семейства в момента това явление е напълно ествествено. Мъжете готвят и го правят добре. В миналото това е било нетипично, защото се е считало за задължение на нежния пол да се грижи за дома, децата и вкусната храна. Мъжът е бил изяло отговорен за материалната сигурност на семейството. Днес обаче всяка жена е независима, работеща, ангажирана. И за жалост голяма част от дамите пренебрегват кулинарията или я оставят на заден план. Започват да готвят активно и със старание едва след като сключат брак. А като се вземе предвид факта, че сега хората сключват брак по-късно, около 30 и след тази възраст, е напълно естествено мъжете да се научат да готвят още преди да се задомят… за да не умрат от глад!

Кои са най-любимите рецепти от вашия сайт на читателите според броя посещения?
Нашите потребитеи разглеждат най-често българската традиционна кухня. Руло Стефани, Пълнени кюфтета и Кюфте в гювече по Тутракански са рецепти, които никога не излизат от Топ рецептите на сайта по посещения. В десертите пък водещи са Лесни курабийки, Тирамису и всички видове Бисквитена торта. Шоколадовите изкушения също са много предпочитани предложения от потребителите. Най-много се търсят популярните рецепти, съдържащи продукти, които можем да си купим от всеки хранителен магазин. По-нетрадиционните и нестандартни рецепти винаги остават на заден план.

Коя национална кухня те е пленила най-много и с какво?
И аз, както повечето потребители в сайта ни, съм почитател на родната кухня и особено на добре приготвените класически български ястия. Но италианската кухня е онова, което считам за своя най-голяма кулинарна слабост. Обичам италианската кухня не толкова заради разнообразната паста, колкото заради аромата на пресен босилек, добре приготвени домати и апетитни морски дарове. Харесвам тази кухня, защото в нея липсват многобройните съставки – тя се създава с малко на брой, но качествени продукти, приготвени с внимание.

Какво би пожелала на читателите на сайта?
Да опитват лакомо от всяко парченце живот, защото е твърде кратък, за да се лишаваме от неговите удоволствия!

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни