Основни принципи на здравословния живот – интервю с Георги Славов

Georgi-Slavov 1. Кои са основните принципи на здравословния живот, според Вас?

Първият и основен принцип на здравословния живот е правилното хранене – съчетаването на хранителните продукти според сезона, възрастта и здравословното състояние на човек. За да се набавят необходимите за организма вещества, е нужен балансиран хранителен режим, осигуряващ достатъчно белтъчини, мазнини, въглехидрати, микроелементи и витамини. Храните с растителен и животински произход, според сезона, се приемат в различно процентно съотношение. За летния сезон е добре да се наблегне на пресните плодове, зеленчуци, семена и ядки, в съчетание с готвени зърнени, бобови култури и зеленчуци, като процентното съотношение трябва да е 70% сурови и 30% готвени храни. Ако е възможно, препоръчвам, животинските продукти да се намалят в този период.
През есента и пролетта, когато липсват голям процент от сезонните растителни храни, организмът може да се подпомага с някои добавки и пробиотици, които да осигуряват баланса на нужните хранителни вещества. През зимата в нашата страна имаме достатъчно растителни храни, които да поддържат това равновесие.Това са моркови, червено цвекло, маруля, репички, ряпа, алабаш, гулия, пъщарняк, кервиз, прясно зеле, тиква, ябълки, круши, сушени и южни плодове. Може да се използват и замразени растителни храни, които лесно се усвояват от организма, без да прибягваме до големи количества животински храни, за да компенсираме липсата. Добре е, за зимния период да се добавят краве масло и различни студено извлечени мазнини – зехтин, сусамено и ленено олио и мазнини от семена и ядки под различна форма.
Чрез правилното комбиниране, храните стават по-лесно усвоими за организма и поддържат доброто здравословно състояние. Соковете се пият сутрин, плодовете се приемат преди обяд като закуска. За обяд е добре да се комбинират различни зеленчуци като салата с кълнове, заедно със задушени зеленчуци и комбинация от варива. Най-добре е, да не се приема храна след залез слънце. Не бива да се смесват храни от животински произход с варива и въглехидратни зеленчуци. Белтъчните ястия по принцип се ядат разделно в комбинация със зелена салата.
Освен подходящи храни, съчетани по правилен начин, е нужно и разнообразие от различни физически натоварвания, съобразени със здравословното състояние. Разходките сред природата, каланетиката и йога са подходящи за всички. Те подобряват метаболизма и циркулацията в организма и стимулират процеса на окисление и йонизация. Чистият въздух е също главен компонент в поддържането на баланс и жизненост в организма. Дихателните упражнения са изключително полезни за успокояване на нервната система, което предразполага към по-добро общо състояние. Различните духовни практики като медитация, също играят важна роля в поддържането на здравословен живот.
В заключение искам да добавя, че е важно всеки, който планира да промени сериозно хранителния си режим, особено, ако е с цел лечение на болест, преди това задължително да се консултира с квалифициран специалист.

2. България е страна, в която традиционно се консумира доста месо. Имате ли
наблюдения за обратна тенденция в последните години?

Всъщност, в основата на традиционното българско хранене от началото на 20-ти век не са животинските, а растителните продукти – плодове и зеленчуци, зърнени храни и варива като овес, ръж, ечемик, жито (булгур), просо, царевични продукти (качамак), някои видове семена и ядки. Това опростено съчетание, е доставяло на организма всичко необходимо, за да бъдат хората със здраво тяло и здрав дух. Те са живеели сред чиста природа, имали са опростено хранене и много физическо натоварване. В днешно време това е почти загубено, което е довело до развиването на широк кръг заболявания в голям мащаб. Но именно простото хранене и начин на живот могат да върнат доброто здраве, заложено в нашия ген. Не казвам, че трябва да се върнем сто години назад, но можем да живеем според същите принципи – обикновена, естествена храна и физически дейности.
Относно тенденциите за консумация на месо както в световен мащаб, така и в България, се наблюдава устойчиво увеличаване на броя на хората, които следват вегетарианска диета под някаква форма.

3. Разкажете ни за проекта Вита Рама?

Проектът Vita Rama e наследник на проекта Vita Mores. Изборът на име Vita Rama – Щастлив живот, е израз на нашата философия, цел и визия за бъдещето – чрез здравословно хранене и начин на живот да постигаме здраве и щастие.
Здравето е хармония между тялото – с какво се храним и каква е нашата физическа активност, ума – нивата на стрес и духа. Ето защо в Лечебен център Vita Rama са обединили познанието, опита и практиката си специалисти в различни области – здравословно и лечебно хранене, йога, релаксиращи и медитативни техники, с цел разработване, развиване и предлагане на услуги и продукти, които да подкрепят и подобряват здравето на човека и да са в хармония с природата.
Ние не предлагаме сложни механизми за лечение. Наблягаме на индивидуална система за хранене, която дава възможност на организма сам да се справи със заболяването или превантивно да го подготвим да не се разболее.
Лечебен център Vita Rama предлага здравословни програми за подобряване на различни заболявания и общото здравословно състояние. Освен лечебната храна, ние полагаме грижи и за умственото и духовно състояние, които са неразделна част от физическото здраве. В здравословните ни програми са включени хатха йога упражнения, дихателни упражнения, бхакти йога и киртан (мантра медитация), релаксация, методи за позитивно мислене, разходки и походи. Неразделна част от програмите ни са и лекциите и обученията по здравословно лечебно хранене и начин на живот, демонстрациите по здравословно готвене, които дават възможност на клиентите да поддържат устойчив и траен здравословен резултат. Личното отношение към всеки гост на Vita Rama е приоритет за екипа ни.

4. Защо Лечебен център Vita Rama избрада проведе здравословните си програми именно в Родопите това лято?

Основно, заради чистия въздух и спокойствието. Повишената отрицателна йонизация, характерна за този регион, прави въздуха лечебен и зареждащ с енергия. Планината като цяло е най-благоприятното място, където човек може да балансира по-лесно организма си, доближавайки се до естествената си среда. Там очакваме качеството и ефективността на здравословните програми от лечебната система Vita Rama да се повишат значително. Не случайно, Родопите се славят с огромен брой столетници.

5. Какво е Вашето пожелание към българите?

Да преосмислят начина си на живот. Да не гледат с отворени обятия към новопоявяващите се супермаркети, където преобладават изкуствените храни, а да проявяват интелигентност и да разширят своята култура на хранене. Тъй като сме изгубили естествения си инстинкт за чувство на глад и правилната комбинация и избор на храни, е добре да се информираме и образоваме за начините, чрез които ще можем отново да възвърнем природосъобразния начин на хранене и живот, съответно – нашето здраве.

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни