Отървете се от депресията веднъж завинаги!

0
2585

oturvetese-se-ot-depresiata Депресивните състояния все по-често навлизат в нашия живот и ни завладяват. Най-лошото обаче е, че навести ли ни веднъж, депресията има навика да се връща, дори и след по-дълъг период от време, в който сме се чувствали добре. Как да прогоним веднъж завинаги депресията ни подсказват Марк Уилямс, Джон Тийсдейл, Зиндел Сегал и Джон Кабат-Зин. В съвместното им издание „Осъзнатият път през депресията“ (ИК „Изток-Запад“) четиримата специалисти предлагат нестандартна програма, известна и като осъзната когнитивна терапия, която съвместява най-новите открития на модерната наука със специфични форми на медитация, доказани като клинично ефективни, както в контекста на стандартната медицина, така и на психологията.

Основната цел на тези медитативни практики, които човек трябва да вгради в ежедневието си, е отърсване от онези привични модели на мислене, които водят до депресия. Този иновативен синтез между научните открития и медитативните практики постепенно затвърждава своята ефективност в процеса на опознаване на тяло и ум. Той е от полза за всеки, който желае да промени радикално своето отношение към негативните емоции и мисли в ежедневието. С помощта на тази промяна всеки може да открие изход от сякаш безкрайната низходяща спирала, в която се е озовал, още преди да е изпаднал в депресия. Данните от редица изследвания показват, че програмата, описана в „Осъзнатият път през депресията“ (с подзаглавие „Как да се избавиш от хроничното униние“), може да намали наполовина риска от повторно изпадане в подобно състояние при хора, вече имали сблъсък с него.

picture_1220

А един от авторите – Кабат-Зин, е безспорно сред най-видните представители на прагматичния подход към медитацията. Освен тази книга, той е автор и на „Където и да идеш, ти си там”. Също така е основател и ръководител на Клиниката за намаляване на стреса към Медицинския център на Масачусетския университет, през която за 25 години са преминали 11 000 пациенти.

Повече по темата можете да научите тук.