Пасивното пушене и риска за нашите деца

pasivno-pushene-deca Пасивното пушене представлява вдишване на дима от тлееща цигара в съчетание с издишания от пушача въздух. Концентрацията на вредните вещества, които се отделят от цигарения дим зависи от големината на помещението и броя на пушачите в него. Тютюневият дим представлява един от най-опасните и оказващи вредно влияние вещества, които могат да бъдат напълно избегнати.

Цигареният дим съдържа над 4000 химични съединения, но най-опасните сред тях са:

никотин – причинява констрикция – стесняване на кръвоносните съдове и води до учестяване на пулса;
въглероден монооксид – нарушава кислородния обмен;
катрани- имат изявено канцерогенно действие.

Димът, отделен директно от тлеещия край на цигарата, има същия химически състав, както този, който е вдишан от пушача, но се отличава от него по това, че съдържанието на вредни вещества в него е многократно по-голямо. За разлика от страничния дим на цигарата, продуктите, които вдишва един пушач, преминават през неизгорялата част от цигарата и нейния филтър, което до някаква степен пречиства вдишания дим. За разлика от вдишания през филтъра дим, страничният се вдишва директно. Това именно е причината за изявения в значителна степен токсичен ефект на задимените пространства не само върху активните пушачи, а и върху непушачите, намиращи се в тях.

Децата са засегнати многократно повече от злоупотребата с тютюнопушене

Детският организъм е изключително чувствителен на всякакви вредни влияния, особено от страна на замърсен атмосферен въздух. Децата са засегнати в по-голяма степен от вредностите в цигарения дим, отколкото възрастните, по няколко основни причини.

Техният организъм все още се развива и имунната им система е слаба, което предразполага към по-чести инфекции, особено на горните дихателни пътища. Белите дробове на малчуганите са с по-малки размери и съответно с по-малък капацитет.

Друг фактор, който ги отличава от възрастните, това е увеличената честота на вдишвания. Поради все още незрялата система за детоксикация на децата, поеманите от тях вредни вещества по време на пасивно пушене, са в значително по-голяма концентрация отколкото при възрастни. По този начин едно дете вдишва в задимено помещение средно на час толкова отровни вещества, колкото би поело при изпушването на една цигара!

Опасните химични вещества имат свойството да се отлагат и по повърхността на стените, килими, завеси, мебели и книги. Въпреки интензивното проветряване те могат да остават за дълго време във въздуха и да бъдат вдишани. Този факт има особено значение, когато се пуши в много ограничено пространство, например в автомобил – там концентрацията на вредните вещества от цигарения дим е по-голяма.

При всяко дете, което се отглежда в семейство на пушачи, се откриват съответните химикали в кръвта. Патологичното въздействие, което пасивното тютюнопушене оказва върху младия организъм, обикновено се увеличава, когато и двамата родители са пушачи. Особено неблагоприятно е, когато цигареният дим идва от майката, тъй като тя прекарва по-дълго време с детето и е по-близка с него в ранните години от живота му.

Заболяването, което се среща по-често при такива деца е астмата. При отглеждане на дете в дом, където се пуши редовно, рискът от развитие на астма е два пъти по-голям, а астматичните пристъпи са по-чести и по-продължителни от обикновено. Негативните последици за по-късните години от живота на малчугана отново са свързани с увеличена честота на развитие на респираторни заболявания и необратими изменения в белодробния паренхим.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни