Пасивното пушене и риска за нашите деца

pasivno-pushene-deca Пасивното пушене представлява вдишване на дима от тлееща цигара в съчетание с издишания от пушача въздух. Концентрацията на вредните вещества, които се отделят от цигарения дим зависи от големината на помещението и броя на пушачите в него. Тютюневият дим представлява един от най-опасните и оказващи вредно влияние вещества, които могат да бъдат напълно избегнати.

Цигареният дим съдържа над 4000 химични съединения, но най-опасните сред тях са:

никотин – причинява констрикция – стесняване на кръвоносните съдове и води до учестяване на пулса;
въглероден монооксид – нарушава кислородния обмен;
катрани- имат изявено канцерогенно действие.

Димът, отделен директно от тлеещия край на цигарата, има същия химически състав, както този, който е вдишан от пушача, но се отличава от него по това, че съдържанието на вредни вещества в него е многократно по-голямо. За разлика от страничния дим на цигарата, продуктите, които вдишва един пушач, преминават през неизгорялата част от цигарата и нейния филтър, което до някаква степен пречиства вдишания дим. За разлика от вдишания през филтъра дим, страничният се вдишва директно. Това именно е причината за изявения в значителна степен токсичен ефект на задимените пространства не само върху активните пушачи, а и върху непушачите, намиращи се в тях.

Децата са засегнати многократно повече от злоупотребата с тютюнопушене

Детският организъм е изключително чувствителен на всякакви вредни влияния, особено от страна на замърсен атмосферен въздух. Децата са засегнати в по-голяма степен от вредностите в цигарения дим, отколкото възрастните, по няколко основни причини.

Техният организъм все още се развива и имунната им система е слаба, което предразполага към по-чести инфекции, особено на горните дихателни пътища. Белите дробове на малчуганите са с по-малки размери и съответно с по-малък капацитет.

Друг фактор, който ги отличава от възрастните, това е увеличената честота на вдишвания. Поради все още незрялата система за детоксикация на децата, поеманите от тях вредни вещества по време на пасивно пушене, са в значително по-голяма концентрация отколкото при възрастни. По този начин едно дете вдишва в задимено помещение средно на час толкова отровни вещества, колкото би поело при изпушването на една цигара!

Опасните химични вещества имат свойството да се отлагат и по повърхността на стените, килими, завеси, мебели и книги. Въпреки интензивното проветряване те могат да остават за дълго време във въздуха и да бъдат вдишани. Този факт има особено значение, когато се пуши в много ограничено пространство, например в автомобил – там концентрацията на вредните вещества от цигарения дим е по-голяма.

При всяко дете, което се отглежда в семейство на пушачи, се откриват съответните химикали в кръвта. Патологичното въздействие, което пасивното тютюнопушене оказва върху младия организъм, обикновено се увеличава, когато и двамата родители са пушачи. Особено неблагоприятно е, когато цигареният дим идва от майката, тъй като тя прекарва по-дълго време с детето и е по-близка с него в ранните години от живота му.

Заболяването, което се среща по-често при такива деца е астмата. При отглеждане на дете в дом, където се пуши редовно, рискът от развитие на астма е два пъти по-голям, а астматичните пристъпи са по-чести и по-продължителни от обикновено. Негативните последици за по-късните години от живота на малчугана отново са свързани с увеличена честота на развитие на респираторни заболявания и необратими изменения в белодробния паренхим.

източник puls.bg

Related Articles

Как да отслабнем без диети и хапчета? Научете 5-те основни принципа

Представете си, че може да отслабнете, без да се налага да се откажете от любимите си храни, бзе да се налага да спазвате строги...

Дали имате висок холестерол? Това са първите симптоми!

Високият холестерол е сериозен проблем, който може да влоши здравното ни състояние. Много хора страдат от него и не знаят за това. Поради тази...

Как дъвченето на карамфил може да ви предпази от куп болести?

Дъвченето на карамфил е метод, използван от векове в различни култури за лечебни и козметични цели. Карамфилът има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, което...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
691ПоследователиПоследвай ни

Последни