Погрижете се за гърба си на работното място

Или как да направим офиса едно още по-приятно място за работа.

Боли ви гърбът, нямате време да отидете на масаж, нямате време за фитнес, нямате време за себе си. Всичко, което изпитвате е една натрапчива болка в горната част на гърба. Все едно някой е седнал върху вас и не иска да стане. Все едно носите огромна торба с цимент по цял ден.

Най-доброто нещо, което можете да направите против болките в гърба е да се движите – колкото повече, толкова повече. Следващото най-добро нещо, което можете да направите е да спрете да поемате отговорности. Колкото и да не ви се вярва, психическото натоварване се отразява върху тялото и много често именно това е причината за болките в гърба. Не на последно място идва правилната стойка при седене.

Правилната стойка при седене е много важна, за да поддържате гръбначния стълб изправен. Не случайно статията започва точно с това. Когато поддържате гръбначния стълб изправен, подобрявате кръвоснабдяването или по-точно не нарушавате естественото движение на кръвта и това ще ви помогне да бъдете по-енергични и по-работоспособни, да не говорим, че правилната стойка просто изглежда по-красиво.

pravilna-stoika-stol
Ето как изглежда това и на практика:

vania-pravilna-stoika
Поставете малка възглавничка, хавлиена кърпа навита на руло или дебелото си яке върху стола и седнете отгоре, така че опашната ви кост да е във въздуха. Само от тази малка промяна ще забележите, че с лекота можете да държите гърба си изправен. Не забравяйте да изтеглите главата над раменете, така че ушита да бъдат в една линия с раменете.

Използвайте стола за разтягане на гърба:

stoika-stol

Застанете зад стола и поставете дланите на облегалката. Минете със стъпалата назад, така че тазът да мине над петите, а горната част на тялото да е успоредна на пода. Задръжте в позата за около една минута и я правете колкото често се сетите през целия ден. Внимавайте да няма колеги около вас, може да попаднете в неудобна ситуация.

Помолете да ви монтират лост за набиране на който да се висите, когато усетите напрежение в кръста или гърба.

nabirane-lost
Дори и работодателят ви да не иска, организирайте се с колегите и го направете. Висенето освен, че ще ви помогне да отпуснете гръбначния стълб, ще заздрави мускулите на ръцете и гърба, стига да го правите достатъчно често.

Идеите са може би леко странни, но вече в повечето офиси, където се седи по 8, 9, 10 часа на ден, дори и работодателите са склонни да инвестират в нестандартни офис решения. Все пак важното е да сте здрави, да се чувствате енергични и да няма болка. Така ще бъдете полезни не само на себи си, но и вашата незаменима работа.

Не забравяйте да се храните здравословно и да пиете вода, дори и през зимата – това ви гаранитира пълноценен работен ден!

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama.com

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни