Положително мислене – но как?

0
1675

Позитивното мислене не означава да се преструвате, че нещо е прекрасно, когато очевидно то не е. Означава да виждате покрай себе си само най-хубавите неща.

Това, разбира се, не значи да отречете чувствата на тъга, гняв, болка, загуба и страх. Тъкмо обратното, това е начина те да се преодолеят и да се осмислят, а на тяхно място да се появят градивни и позитивни чувства и отношения към нещата, които ви заобикалят.

Няколко начина, които можете да опитате, за да настроите си мислите си към по-доброто и красивото в света:

  1. „Безделието е майка на греха !“ гласи народната мъдрост, затова правете нещо!  Ако сте загубили работата си, можете да помагате като доброволци, да си изчистите дома си или да се разходите сред природата. Може първоначално да не усетите подобрението, но бавно енергията ви ще се промени и желанието ви ще нараства да правите неща, които да ви осмислят деня.
  2. Избягвайте депресиращите новини и заглавия във вестниците – търсете нещо по-хумористично и весело за четене и слушане.
  3. Редовно се усмихвайте на себе си в огледалото и се хвалете, колко сте добре и щастлив.
  4. В края на всеки ден, пишете по три хубави неща, които са ви се случили, сте видели или просто знаете за тях.
  5. Също така си пишете три неща, в които сте успели, можете да прибавите и нещо хубаво за някои човек, които според вас е по-добър от вчера. Към това опишете и идеите, които имате – за създаване на бизнес, писане на книга и всичко, което ви хрумне и от него ще се почувствате щастливи.
  6. На края на всеки ден си чете нещо, което ще повдигне настроението ви и ще ви насърчи. Може да бъде поезия или роман с хубав край, важното е да заспивате спокойни и с добра нагласа за утрешния ден.
  7. Водете си дневник, в който записвайте всичко хубаво, което казвате на хората около вас, независимо, че може да изглеждат незначителни и малки реплики.
  8. Благодарете за всичко, което ви се случва и си го пишете в дневника. В живота има много неща, които приемаме за даденост, въпреки че те всъщност са подаръци. Например храната, която имаме на масата, водата която пиете, списъкът може да бъде безкраен, важното е да ги оценявате и да благодарите за това, че ги има.
  9. Обадете се на приятелите си или на семейството си им кажете някоя добра новина.

10.  Смейте се от сърце, особено когато сте с приятелите си.

11. Интересувайте се от любовта – тя има различни лица и прояви, забелязвайте я и я пазете в сърцето си.

12.  Изберете си две или три положителни фрази, които можете да използвате с увереност. Например повтаряйте си отново и отново „ Аз съм щастлив човек!“, макар че ако се чувствате ужасно, това едва ли ще помогне. Можете да опитате в такива моменти с твърдението „ Все ще се случи нещо, което ще ми донесе радост“. Повторението прониква в подсъзнанието ви и след определен период, наистина започвате да се чувствате така, както го заявявате.

13.  Изпълнете живота си с добри постъпки: например помагайте на старите хора / но никога не правете неща, които ви карат да изпитвате отрицателни чувства/.

14.  Всеки ден си създавайте малка радост в живота: може да бъде чаша хубаво вино, парченце шоколад или няколко минути любуване на слънчевите лъчи. А уикендите можете да се зарадвате като се видите с приятели или се поглезите с масаж.

15.  Ако ви се случи нещо лошо (например да загубите работата си, напишете всички ползи и перспективи, които това ще ви донесе в дългосрочен и краткосрочен план). Можете да започнете със  „Слава богу, няма да ставам толкова рано“ и „ Сега е моментът да намеря професията, за която съм мечтал…“

Положително мислене е във вашите ръце, само трябва да пожелаете и с търпение нещата ще започнат да се променят.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.