Здравословен спорт

Всички сме чували поговорката „Спортът е здраве“, но чувалили ли сте немската поговорка „Sport istmord“(Спортът е смърт). Много хора я използват за оправдание и не практикуват никакъв спорт. Цитират черните хроники и вадят статистика за травмите вследствие на спорт. И то не само при професионалистите, но и при спортистите любители.

В действителност спортът би могъл да бъде опасен. Много често се впускаме да спортуваме, когато вече дънките са тесни, когато не можем да се понасяме, килограмите очевадно са ни в повече, годините напредват, а ние бихме искали да изглеждаме по-млади, по-привлекателни и по-секси. Записваме се на фитнес, на аеробика, или още по-лошо започваме всеки ден да бягаме в парка. Горкото ви тяло. Не стига, че трябва да се справя с излишните, натрупани килограми, а вие искате да го натоварвате допълнително.

Какво е важно да знаете, когато искате да започнете да спортувате:

1.Консултирайте се с вашия лекар – звучи супер тъпо и някак дори смешно (поне за България), но е задължително. Ако отдавна не сте правили нищо, имате излишни мазнини, и сте минали една определена възраст е най-добре първо да се консултирате с вашия лекар и да си направите едни контролни изследвания.

2.Потърсете специалист – независимо с какъв вид спорт искате да се занимавате, опитайте да намерите треньор, на когото да се доверите, да подходи индивидуално с вас и да знаете, че няма да ви осъкати. Много често хората, които дълго време не са спортували имат гръбначни изкривявания, крив таз, криви колене и какво ли още не. Ако не си обърнете внимание, кросчето, което замисляте само ще влоши здравословното ви състояние.

3.Бъдете търпеливи – абсолютно естествено е да искате да използвате моментното си въодушевление, но все пак не прекалявайте. Ако започнете всекидневни тренировки, със сигурност няма да издържите дълго време на новия си спортен режим и бързо ще се завърнете към старите си навици. Доверете се на тялото си и слушайте сигналите, които ви изпраща. Все пак искате да спортувате за здраве.

4.Бъдете информирани – информацията е навсякъде около вас. Четете, мислете, анализирайте и изберете най-подходящото решение за вашите нужди. Не се доверявайте на съветите на Пенчо от шестия етаж, който бяга всеки ден в парка и прави по сто коремни преси на ден. Вече има безброй възможности за поддържане на добро телесно здраве. Не се отчайвайте, ако не успеете от първия път да намерите най-подходящият спорт за вас.

5.Бъдете здрави – и все пак, повярвайте ми – Спортът Е Здраве. Движението е здраве. Бъдете постоянни, упорити и дисциплинирани и със сигурност ще усетите позитивните страни от практикуването на спорт. Не е важно какво, а защо и дали това ви доставя удоволствие и дали ви прави щастливи. А страничните, положителни ефекти ще дойдат сами.

 

За връзката между спорта и вътрешното самочувствие и щастие можете да си припомните в тази статия.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни