Портокали в борбата срещу грипа

0
1141

  В сезона на грипните вируси специалистите препоръчват редовна консумация на цитрусови плодове. Доказано е, че портокалите благоприятстват поддържането и подсилването на имунната система. Цитрусът има ценни минерални вещества и хранителни съставки. Богат източник е на витамин С, както и на витамини Ви Е.

Портокалът съдържа и калий, мед, магнезий, фибри, фолиева киселина.

Високото съдържание на витамин С, флавоноиди и фитонутриенти в цитрусовите плодове понижава риска от сърдечносъдови заболявания, показват изследвания.

Влакната, които се съдържат в портокала, са полезни за храносмилателната система и за облекчаване на запек. Освен това помагат за контролиране на холестерола и нивата на кръвната захар.

Поради съдържанието на магнезий и флавоноидите хесперидин оранжевият плод е полезен и за регулиране на високо кръвно налягане.

Редовната му консумация спомага за пречистването на организма от вредни токсини. Повишава и тонуса и работоспособността.

Портокалът осигурява около 10% от необходимия дневен прием на фолиева киселина.

Според експерти редовната консумация на портокали може значително да намали риска от развитие на камъни в бъбреците.

Изследвания показват, че портокалите са от полза и за предотвратяване на редица други заболявания, като артрит, астма, бронхит, туберкулоза, пневмония, ревматизъм и диабет.

източник puls.bg